Prim-ministrul australian Anthony Albanese a anunțat că ar interzice accesul copiilor sub vârsta de 16 ani la platformele populare de social media precum Facebook, Instagram și TikTok. În discursul său, Albanese a prezentat propunerea ca pe un pas spre a-i determina pe tineri să se conecteze mai mult cu lumea reală.
Guvernul australian urmează să introducă anul acesta o lege ca un răspuns la preocupările tot mai mari cu privire la rolul social media în problemele de sănătate mintală ale tinerilor și la bunăstarea generală a tinerilor australieni. Deși limita de vârstă exactă este încă în curs de revizuire, Albanese a confirmat că preferința sa este de a restricționa accesul celor sub 16 ani. Propunerea a obținut deja sprijinul lui Peter Dutton, liderul opoziției, care și-a exprimat susținerea pentru limita minimă de vârstă, conform Le Monde.
În lunile următoare va fi lansată o încercare de verificare a vârstei pentru a explora modalități fezabile de aplicare a restricției de vârstă. Albanese a subliniat că accentul se pune pe implicarea tinerilor în activități fizice și sociale dincolo de ecrane, cum ar fi sportul, înotul și alte activități recreative, care, în opinia sa, oferă experiențe mai sănătoase și „reale”.
Pornind de la experiențele internaționale, Australia dispune de o serie de opțiuni pentru verificarea vârstei utilizatorilor, deși fiecare metodă prezintă provocări unice. În Regatul Unit, există un cadru de verificare a vârstei pentru site-urile pentru adulți.
Guvernul britanic permite în prezent cinci metode de verificare a vârstei:
1. Băncile și furnizorii de telefonie mobilă care confirmă statutul de adult;
2. Verificarea cardurilor de credit, deoarece titularii trebuie să aibă 18 ani sau mai mult;
3. Încărcarea unei fotografii care este apoi comparată cu un act de identitate emis de guvern.;
4. Tehnologia de estimare a vârstei faciale.
„Vreau să văd copiii fără dispozitive pe terenurile de fotbal, piscine și terenuri de tenis. Vrem ca ei să aibă experiențe reale cu oameni adevărați, pentru că știm că social media provoacă daune sociale”. Știm că există consecințe asupra sănătății mintale pentru ceea ce mulți dintre tineri au avut de înfruntat”, a declarat Albanese într-un interviu indicând statisticile care leagă utilizarea social media de depresie, anxietate și probleme de stimă de sine în rândul adolescenților.
Deși propunerea lui Albanese a câștigat sprijinul ambelor părți ale spectrului politic, unii experți avertizează că legislația ar putea avea consecințe neintenționate. Daniel Angus, profesor la Universitatea de Tehnologie din Queensland și lider al centrului de cercetare media digitală al universității, a criticat planul ca fiind „nesăbuit”. Angus și-a exprimat îngrijorarea că politica ar putea exclude tinerii de la „participarea semnificativă și sănătoasă în lumea digitală” și a sugerat că acțiunea rapidă a guvernului subminează activitatea în curs a unei anchete parlamentare comune care studiază impactul social media asupra societății australiene.
Amalia C.