Câteva sute de persoane s-au adunat, sâmbătă, în Piața Victoriei din București, la protestul organizat de Greenpeace România. Activitști de mediu, simpli cetățeni din București, și chiar refugiați ucraineni au pornit în marș spre Ambasada Rusiei la București, manifestând împotriva războiului declanșat de Rusia în Ucraina, transmite Antena3.
Activiştii de mediu au transmis că Europa este obligată să grăbească tranziţia energetică şi să investească masiv în energie verde, în condiţiile în care ţările Uniunii Europene (UE) au plătit, deja, pentru combustibilii fosili livraţi de Rusia 15 miliarde de euro, sumă „care alimentează maşinăria de război rusească responsabilă pentru distrugere, moarte şi crime împotriva umanităţii”, relatează Agerpres.
„Un lucru este cert – combustibilii fosili alimentează războiul din Ucraina şi criza climatică deopotrivă. De la începutul invaziei din 24 februarie şi până în prezent, ţările Uniunii Europene au plătit pentru combustibilii fosili livraţi de Rusia 15 miliarde de euro, care alimentează maşinăria de război rusească responsabilă pentru distrugere, moarte şi crime împotriva umanităţii. Modul cel mai rapid prin care putem opri acest război este să renunţăm, acum, la combustibilii fosili. Europa este obligată să îşi grăbească tranziţia energetică şi să investească masiv în energie verde şi eficienţă energetică. Planuri de urgenţă pentru izolarea rapidă, încălzire, conectarea şi interconectarea în continuare a statelor membre ale UE, precum şi a ţărilor europene învecinate, vor contribui la reducerea fluxurilor de bani către regimul lui Putin. Vor consolida în acelaşi timp securitatea energetică şi rezilienţa pentru toţi cetăţenii europeni şi vor contribui la pacea globală”, susţin reprezentanţii Greenpeace.
„Războiul din Ucraina este ultimul lucru de care aveam nevoie în cursa noastră contracronometru cu schimbările climatice. Ultimul raport IPCC ne avertizează că orice întârziere a măsurilor privind adaptarea şi reducerea efectelor schimbărilor climatice înseamnă că ratăm şansa de a securiza supravieţuirea pentru noi toţi. Cu acest război ne îndepărtăm de Acordul de la Paris şi din păcate, amplificăm dezastrul spre care ne îndreptăm. Acest lucru ne va costa pe noi toţi, iar generaţiile viitoare vor plăti cu vârf şi îndesat dacă nu oprim acum această nebunie, dacă nu renunţăm acum la arderea combustibililor fosili”, a declarat Vlad Cătună, coordonator Campanie Climă şi Energie la Greenpeace România, organizator la protestului de sâmbătă.
R. Dan