3 C
București
joi, 23 ianuarie 2025 - 0:21
No menu items!

Sute de nereguli, descoperite în spitalele din Constanța. Cele mai multe, în unitățile suport COVID

spot_img

Situaţie îngrijorătoare în spitalele din Constanţa. Autorităţile au descoperit sute de nereguli în unităţile sanitare, cele mai multe în unitățile suport COVID-19, şi au dat zeci de amenzi. Printre acestea se numără existența improvizațiilor sau supraîncărcărilor instalației electrice și echipament de stingere a incendiilor nefuncțional.

În urma tragediei, de la începutul lunii octombrie, de la Spitalului de Boli infecţioase din Constanța, unde 7 pacienți au murit pe loc în incendiu izbucnit în Secţia ATI, autoritățile au declanșat verificări în 35 de spitale județene, municipale, orășenești, centre medicale, spitale private și sanatorii balneare.

Specialiștii Comitetului Județean pentru Situații de Urgență au constatat 352 de nereguli. Au fost aplicate 310 avertismente și 37 de amenzi, în valoare de 122.000 de lei.

De departe, cele mai multe nereguli au fost descoperite în unitățile sanitare suport COVID-19. Printre acestea se numără existența improvizațiilor sau supraîncărcărilor instalației electrice, utilizarea mijloacelor de încălzit de tipul radiatoarelor, reșourilor electrice, aerotermelor electrice sau a surselor de foc precum lumânări sau candele. Buteliile cu gaze medicinale nu erau nici ele utilizate corespunzator. Instalațiile de detectare, semnalizare, alarmare și stingere a incendiilor nu funcționau corespunzător și nici mentenanța nu era realizată la timp.

A fost dispusă dotarea cu stingătoare de incendiu, instruirea personalului și organizarea corespunzătoare a activității de apărare împotriva incendiilor, precum și monitorizarea permanentă a concentrației de oxigen și aerisirea periodică a încăperilor în baza unui grafic întocmit, adus la cunoștință și afișat în acest sens.

De asemenea, Grupul de suport tehnic a solicitat de urgență îmbunătățirea activității de apărare împotriva incendiilor, realizarea unui buget în acest sens și achiziționarea și montarea de aparatură specifică pentru detecția/semnalizarea sau aparatură de măsură și control a concentrației de oxigen, în spațiile sau încăperile în care se utilizează oxigenul.

Aceste măsuri trebuie luate până cel târziu pe 22 noiembrie, când Direcția de Sănătate Publică Constanța și Inspectoratul pentru Situații de Urgența vor verifica stadiul de implementare.

Comitetul pentru Situații de Urgență a mai hotărât ca Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța să fie expertizată tehnic. Ulterior, se vor întocmi proiectele tehnice de specialitate și se vor operaționaliza soluțiile tehnice stabilite prin expertize.

                                                                                                                 Adina Silav