2.8 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025 - 9:57
No menu items!

Sute de militari britanici, cantonați în România

spot_img

Anunțul a fost făcut de ministrul britanic al apărării, Michael Fallon

militari-britanici2

Marea Britanie va juca un rol de conducere în Forţa de reacţie rapidă a NATO din Europa Centrală şi de Est, urmând să trimită trupe în comandamentele regionale din România şi Polonia, a anunţat ministrul britanic al apărării, Michael Fallon, citat de BBC News online.

Marea Britanie va trimite 1.000 de militari şi patru avioane de vânătoare de tip Typhoon pentru noua Forţă de reacţie rapidă, a precizat Fallon.

„Credibilitatea NATO în contextul actualelor riscuri de securitate depinde de rolul jucat de fiecare ţară. Cuvintele dure trebuie susţinute prin acţiuni ferme”, a subliniat Fallon.

Miniştrii apărării ai statelor membre NATO s-au reunit la Bruxelles pentru a discuta detaliile creării Forţei comune de reacţie foarte rapidă (denumită şi „Vârf de lance”).

Noul dispozitiv militar, parte a Forţei de reacţie a NATO, va avea aproximativ 5.000 de militari şi capacitatea de intervenţie în cel 48 de ore.

„Marea Britanie va deţine comandamentul Forţei de reacţie rapidă în anul 2017, iar ulterior prin rotaţie”, a explicat Fallon, precizând că militari britanici vor fi trimişi la comandamentele regionale din România şi Polonia. Patru avioane de vânătoare Typhoon vor participa la misiuni de patrulare aeriană în perimetrul Mării Baltice.

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, anunțase anterior că „Vârf de lance” va fi operaţională din 2016.

Secretarul general al NATO a specificat că aceste măsuri sunt urmare a „agresiunilor sporite exercitate de Rusia asupra Ucrainei”.

Nu vreau să anticipez concluziile Consiliului de astăzi (joi – n.r.), dar mă aştept ca miniştrii să fie de acord cu câteva elemente importante din acest pachet care să crească puterea noastră colectivă de apărare. Este o perioadă foarte critică pentru securitate în Europa şi peste tot în lume. În Ucraina, violenţele se accentuează şi criza se adânceşte. Rusia continuă să ignore regulile internaţionale şi să-i sprijine pe separatişti cu arme avansate, pregătire şi trupe. În Africa de Nord şi în Orientul Mijlociu extremismul violent se răspândeşte, iar acest tumult alimentează terorismul din propriile noastre ţări.

Jens Stoltenberg
secretar general al NATO

El a mai spus că vor fi înfiinţate şase puncte de comandă şi control în ţările din flancul estic al Alianţei, iar unul dintre aceste puncte ar putea fi în România. În cadrul acestora, vor fi unităţi care vor face legătura între trupele de apărare naţională şi forţele mulţinaţionale ale NATO.

„Vor realiza planificări, vor organiza exerciţii şi vor fi importante pentru a putea conecta forţele naţionale cu întăririle oferite de trupele NATO. Încercăm să dezvoltăm punctul de comandă multinaţional din zona nord-est din Szczecin (bază NATO din Polonia) şi încercăm, totodată, să dezvoltăm ceva similar sau paralel în partea de est a Alianţei”, a adăugat secretarul general al NATO.

R.D.