4.7 C
București
marți, 5 noiembrie 2024 - 21:43
No menu items!

Sute de mii de șoferi români rămân fără permise din cauza unei boli ignorate până acum

spot_img

De la 1 ianuarie 2016, România va fi nevoită să se alinieze normelor europene. Candidații la examenul pentru obținerea permisului de conducere, dar și șoferii cu experiență suspectați că au probleme cu somnul vor fi trimiși la medic care le va recomanda un tratament și nu vor mai avea voie să urce la volan.

Statisticile medicilor arată că aproximativ 800.000 de romani suferă de apnee. Iar riscurile sunt uriașe, atât pentru ei, cât și pentru alții, atunci când se urcă la volan, susțin specialiștii.

„Într-un studiu european la care au răspuns 600 de șoferi din România a reieșit că 1,7% au avut un accident prin adormire la volan”, a explicat profesorul Florin Mihălțean de la Institutul Marius Nasta, din Capitală, pentru Pro TV.

Apneea este periculoasă atunci când bolnavul nu respiră mai bine de 10 secunde, de cel puțin 5 ori într-o oră. De aceea, toți cei care suferă de apnee, moderată ori severă, nu vor mai putea să obțină permisul de conducere.

În fiecare an peste 200 de mii de români încearcă să obțină un permis de conducere sau să și-l reînnoiască. De la 1 ianuarie 2016 toți vor fi obligați să răspundă unui nou chestionar cu privire la apneea în somn. Medicii spun că jumătate dintre ei vor fi găsiți suspecți de sindrom de apnee și vor fi trimiși la un laborator pentru un control de specialitate.

Potrivit specialiștilor, pacienților le va fi extem de gresu să ascundă această boala. Asta, cu atât mai mult cu cât, pe lângă întrebările de mai jos vor exista și anumite verificări care țin de caracteristici fizice – greutate, înălțime, circumferința abdomenului sau a gâtului, care trădează apnea.

Ce va conține chestionarul la care vor trebui să răspundă șoferii:

Scala de somnolență Epworth

  • Cât de des se întâmplă să ațipiți, să moțăiți sau să adormiți, în următoarele 8 situații statice :
  • Citind în poziția șezând;
  • Privind la TV;
  • Șezând inactiv, într-un loc public (ex: la teatru, cinema, ședințe etc);
  • Pasager ‚într-o mașină timp de o oră;
  • Întins pentru a vă odihni după-amiază dacă circumstanțele permit;
  • Așezat și discutând cu cineva;
  • Așezat liniștit după un prânz fără alcool;
  • În mașină, în timpul unei opriri de câteva minute în trafic.