-0.1 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 0:24
No menu items!

Sute de cereri de finanțare, în valoare de peste 10 milioane de euro, ale tinerilor fermieri întorși din Diaspora

spot_img

256 de cereri de finanțare, în valoare de aproximativ 10,5 milioane de euro, au fost depuse de tineri care au revenit în țară din străinătate pentru a-și dezvolta ferme în localitățile din care provin. Este vorba despre fonduri europene care ar urma să fie alocate prin intermediul submăsurii 6.1 – Diaspora din Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020.

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a anunțat, marți, încheierea sesiunii de primire a solicitărilor de finanțare pentru instalarea tinerilor fermieri, componenta dedicată Diaspora, sesiune care s-a desfășurat în perioada 4 ianuarie – 5 iulie 2021.

Potrivit reprezentanților AFIR, finanțarea se acordă sub formă de sumă forfetară în două tranșe:

  • 75% din cuantumul sprijinului la semnarea contractului de finanțare;
  • 25% din valoarea sprijinului în funcție de implementarea corectă a planului de afaceri, fără a depăși trei ani (cinci ani pentru exploatațiile pomicole) de la semnarea contractului de finanțare.

Cele mai multe cereri de finanțare, mai precis 46, au fost depuse de solicitanții reveniți în țară pentru a se instala prima oară într-o exploatație agricolă în județul Bistrița-Năsăud. Valoarea acestor cereri de finanțare depuse online la AFIR este de 1,87 milioane de euro.

De asemenea, în județul Bihor, au fost depuse de către tinerii fermieri 42 de solicitări de finanțare în valoare de 1,72 milioane de euro. S-au întors și 19 tineri fermieri din județul Dolj, pentru a accesa fonduri europene în valoare de peste 760.000 de euro. Totodată, în județul Cluj tinerii fermieri au depus 18 solicitări de finanțare însumând 750.000 de euro.

Toate cererile de finanțare depuse sunt în procesul de evaluare la nivelul AFIR și, ulterior, în funcție de punctajul obținut, vor fi selectate proiectele care primesc finanțare.

Raluca Dan