16.5 C
București
sâmbătă, 2 noiembrie 2024 - 13:29
No menu items!

Sute de angajați ai MAI intervin zilnic la inundații: zeci de oameni, salvați din calea puhoaielor

spot_img

Ministerul Afacerilor Interne a prezentat, vineri, bilanțul sumbru al inundațiilor care au lovit România la începutul acestei săptămâni

inundatii_mehedinti

Aproape 600 de angajați ai Ministerului Afacerilor Interne (MAI) au intervenit, zilnic, la inundațiile care au afectat sud-vestul țării (județele Mehedinți, Caraș-Severin, Timiș și Dolj) la începutul acestei săptămâni, peste 90 de persoane – majoritatea copii rămași blocați în școli – fiind salvate din calea puhoaielor doar în primele 24 de ore de la producerea acestora.

În intervalul 14-16 septembrie, în zona de sud-vest a țării, și în special în județul Mehedinți, s-au înregistrat o serie de fenomene hidro-meteorologice extreme, constând în precipitații abundente, inundații și viituri puternice, care s-au soldat cu pierderea unei vieți omenești și cu însemnate pagube materiale la nivelul comunităților afectate.

Din cauza alunecărilor de teren, în dimineața zilei de 15 septembrie, o persoană a decedat în Municipiul Orșova, iar alte două, în vârstă de 54 și, respectiv, 69 de ani, din localitatea Eșelnița, au fost luate de viituri, fiind date dispărute. Autoritățile fac în continuare eforturi pentru găsirea celor două persoane, însă, având în vedere circumstanțele în care acestea au fost surprinse de viitură, șansele de a fi găsite în viață sunt minime.

Monica Dajbog
purtător de cuvânt, Ministerul Afacerilor Interne

Potrivit purtătorului de cuvânt al MAI, încă din primele ore de la producerea viiturilor, viceprim-ministrul pentru securitate națională, ministrul afacerilor interne Gabriel Oprea, a dispus creșterea capacității operative și intervenția efectivelor specializate ale MAI. În localitățile cel mai grav afectate a fost alarmat întregul personal al unităților pentru situații de urgență și, în plus, în baza aceluiași ordin, detașamente de pompieri de la ISU Dolj și ISU Gorj au fost trimise în sprijin în județul Mehedinți, fiind integrate în dispozitivul de intervenție.

În primele 24 de ore ale intervenției efectivelor MAI, au fost salvați peste 90 de oameni aflați în situații critice, mulți dintre aceștia fiind copii rămași izolați în școli, persoane vârstnice sau femei însărcinate. La acest moment, 21 de persoane afectate din localitatea Eșelnița sunt cazate – 14 în locuințele modulare scoase de la Rezervele de Stat, iar 7 la rude.

În ziua de 16 septembrie, domnul  vicepremier Gabriel Oprea a ordonat suplimentarea forțelor implicate în misiunile desfășurate în județul Mehedinți, numărul acestora dublându-se. De la producerea viiturilor, media zilnică a forțelor care au intervenit pentru salvarea de vieți omenești și pentru îndepărtarea efectelor inundațiilor a fost de peste 580 de pompieri, polițiști, jandarmi, polițiști de frontieră, dar și angajați ai autorităților locale.

Fenomenele meteorologice de la începutul acestei săptămâni au avut următoarele efecte: 19 localități au fost afectate, 85 de locuințe au fost inundate, 7 au fost distruse, iar 19 avariate. 17 localități au rămas temporar fără energie electrică, iar în Eșelnița a fost afectată rețeaua de alimentare cu apă. În urma inundațiilor, pe lângă gospodăriile oamenilor au fost afectate și 11 obiective socio-economice.

Mai multe segmente de pe 3 drumuri naţionale și 5 drumuri județene au fost acoperite de aluviuni sau au fost afectate de alunecările de teren şi de căderea stâncilor, circulația rutieră fiind temporar blocată. Din cauza aluviunilor, au fost colmatate 7 fântâni, 26 de poduri și podețe au fost avariate, iar 54 de subsoluri și beciuri au fost inundate.

Monica Dajbog
purtător de cuvânt, Ministerul Afacerilor Interne

Purtătorul de cuvânt al MAI a mai precizat că pe 16 septembrie, viceprim-ministrul pentru securitate națională, ministrul afacerilor interne Gabriel Oprea, s-a deplasat în localitățile Orșova și Eșelnița, cele mai afectate de inundații, dispunând în aceeași zi transportarea primelor ajutoare de urgență constând în 3 tone de alimente – conserve, pâine – și peste 3.400 litri de apă minerală.

Ajutoarele au fost transportate în ambele localități, cu elicopterele Inspectoratului General de Aviație, fiind distribuite de efectivele Ministerului Afacerilor Interne.

Tot în ziua de marți, din dispoziția vicepremierului Gabriel Oprea, au fost transportate în județul Mehedinți materiale de cazarmament, constând în paturi, saltele și pături, și 18 tone de motorină, scoase de la Rezervele de Stat

În urma evaluării situației din Orșova și Eșelnița, a rezultat nevoia suplimentării ajutoarelor și a cantității de motorină destinată utilajelor care acționează pentru degajarea mâlului și a aluviunilor.

În acest context, la propunerea viceprim-ministrului pentru securitate națională, Gabriel Oprea, Guvernul a aprobat în ședința de miercuri, 17 septembrie, acordarea de produse ca ajutor umanitar pentru populația afectată din județul Mehedinți, în valoare totală de 285.000 lei. În baza Hotărârii de Guvern, pentru cazarea temporară a persoanelor rămase fără adăpost au fost scoase de la rezervele de stat 4 locuințe modulare care au fost deja amplasate în localitatea Eșelnița. De asemenea, a fost suplimentată cantitatea de motorină scoasă de la Rezervele de Stat, în total 26 de tone fiind puse la dispoziția Instituţiei Prefectului Județului Mehedinți.

Referindu-ne tot la acest tip de ajutoare umanitare interne de urgență, vreau să precizez ca în aceeași Şedință de Guvern a fost aprobată acordarea unor materiale de construcţii în valoare de 1 milion de lei, cu titlu gratuit, pentru populaţia afectată de calamităţile naturale înregistrate în luna iulie, în judeţul Vâlcea.

După cum vă amintiți, după producerea inundațiilor din luna iulie, vicepremierul Gabriel Oprea i-a asigurat pe locuitorii comunei Vaideeni că vor avea la dispoziție materialele de construcții necesare refacerii locuințelor distruse, aceștia urmând să primească în aceste zile ciment, oţel beton, BCA, cherestea, cărămizi, var, tablă zincată și lemn pentru construcţii. Finanțarea pentru aceste materiale a fost realizată din bugetul Administrației Naționale a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale.

Acordarea acestor ajutoare umanitare interne de urgență reprezintă un sprijin concret pe care Guvernul României și Ministerul Afacerilor Interne îl poate aloca comunităților grav afectate de intemperii.

Revenind la măsurile dispuse în sprijinul populației afectate de inundațiile din această săptămână, efectivele Ministerului Afacerilor Interne au intervenit pentru decolmatarea fântânilor, scoaterea apei și a mâlului din locuințele și curțile oamenilor, precum și pentru înlăturarea aluviunilor de pe principalele căi de acces.

De asemenea, jandarmii și pompierii au sprijinit acțiunea Crucii Roșii – Filiala Mehedinți – pentru distribuirea de apă, alimente și alte ajutoare pentru 464 de familii din Eșelnița.

În județul Timiș s-a intervenit cu saci de nisip pentru protecția gospodăriilor din localitatea Hodoș, comuna Darova.

Monica Dajbog
purtător de cuvânt, Ministerul Afacerilor Interne

Potrivit purtătorului de cuvânt al MAI, în judeţul Mehedinţi, care a fost cel mai afectat, vineri dimineaţă situaţia se prezenta astfel:

  • Un singur segment de drum de pe DN 57 este în continuare blocat de aluviuni şi blocuri de stâncă, dar se acționează pentru restabilirea circulației. Continuă, de asemenea, lucrările de reparație la 2 poduri din Eșelnița, circulația fiind restricționată pentru autovehiculele de mare tonaj.
  • Celelalte drumuri naţionale, judeţene și comunale afectate de viituri au fost deblocate, fiind astfel posibilă aprovizionarea magazinelor din zonă. De asemenea, a fost deschis în totalitate și drumul de acces spre Mânăstirea Sfânta Ana.
  • A fost reluată alimentarea cu energie electrică, iar reţeaua de apă potabilă din Eşelnița este parțial funcțională, acţionându-se în continuare pentru restabilirea completă a alimentării cu apă.
  • În zona rurală, mai sunt unele fântâni afectate, dar se acţionează pentru decolmatarea acestora.
  • Majoritatea tronsoanelor de cale ferată blocate de aluviuni au fost curățate, la acest moment acționându-se pentru refacerea tronsonului Topleț – Valea Cernei din județul Caraș Severin care este încă afectat.
  • În prezent mai sunt doar 6 anexe gospodărești și 24 de subsoluri și beciuri inundate.

Domnul viceprim-ministru Gabriel Oprea le-a cerut prefecților din județele afectate să-l țină permanent la curent cu modul de desfășurare a acțiunilor dispuse pentru ajutorarea populației și, acolo unde este cazul, să solicite sprijin pentru luarea de noi măsuri.

Efectivele Ministerului Afacerilor Interne intervin în continuare în localitățile inundate pentru îndepărtarea efectelor viiturii și sprijinirea comunităților să revină la o stare de normalitate.

Monica Dajbog
purtător de cuvânt, Ministerul Afacerilor Interne

 R.D.