1.7 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 10:13
No menu items!

Suspendarea tichetelor de vacanță salvează bugetul sau îngroapă turismul intern? ANALIZĂ

spot_img

Primele măsuri de reformă anunțate de guvernul Cîțu înainte de aprobarea bugetului pe 2021 ar urma să reducă deficitul de la 9,1%, cât a fost anul trecut, la 7-7,1%. Am încercat să analizăm pe toate fețele de unde poate face guvernul o economie de cheltuieli de 2 pp, care ar însemna aproximativ 4,5 miliarde de euro, în condițiile în care măsurile de austeritate anunțate recent ar însemna o reducere a cheltuielilor cu vreo 2 miliarde de lei, adică 400 de milioane de euro.

Pentru că nu a avut curajul să reformeze cheltuielile statului nici în 2020, când era ministru de Finanțe, Florin Cîțu a ales și în 2021 să “taie pe ici pe colo”, din domenii de la care nu se așteaptă rezistență socială majoră. Astfel, s-a anunțat eliminarea unor sporuri pentru angajații din sistemul public, reducerea facilităților la transportul pe calea ferată pentru studenți și suspendarea acordării tichetelor de vacanță, doar pentru anul în curs. Domnul prim-ministru nu a anunțat care este impactul asupra bugetului în urma reducerii acestor cheltuieli, dar a lăsat să se înțeleagă că ar fi vorba despre vreo 1,8-2 miliarde de lei. Puțin pentru buget, dar o lovitură destul de dură daăa turismului intern, respectiv sectorului HoReCa.

Ca să fim bine înțeleși, tichetele de vacanță au fost încă de la apariția lor o pomană electorală a fostei guvernări, acordată discriminatoriu doar angajaților de la stat. Mediul privat nu a primit nicio facilitate pentru a putea recurge la acordarea de vouchere de vacanță, în schimb a fost obligat prin taxe și impozite să suporte și această cheltuială a statului.

Ulterior, pomana electorala și-a arătat însă efectele benefice asupra turismului românesc, care de vreo trei ani a cunoscut o revigorare îndeosebi pe litoralul Mării Negre și în domeniul agroturismului, tocmai datorită acestor tichete de vacanță. Se estimează că impactul direct în economie datorat acestor vouchere este undeva la 1,2 miliarde lei/an. Nu este mult, dar nici puțin, în condițiile în care turismul este unul dintre cele mai afectate sectoare economice în ultimul an.  

Pe de altă parte, voucherele de vacanță nu au stopat exodul turistilor români spre destinații externe ca Grecia, Turcia sau Bulgaria, dar au adus în stațiunile românești oameni care nu și-ar fi permis un concediu fără acest ajutor nesperat de la stat. Nu credem ca se făcea gaură-n Cer dacă programul ar fi continuat. Și dacă luăm în balanță economia de bani la buget, dacă s-ar renunta la tichete, respectiv impactul asupra turismului intern, mai că am fi tentați să spunem că măsura anunțată de guvernul Cîțu este una pripită.

Economiile nu vin de aici și o știm cu toții. Reforma adevarată presupune eficientizarea aparatului bugetar și reducerea drastică a acestuia, tăierea subvențiilor de zeci de miliarde acordate companiilor de stat falimentare, o regândire radicală a legii salarizării și stimularea mediului privat pentru a susține relansarea economică. Guvernul Cîțu, la fel ca guvernul Orban, nu are curaj să facă reformă și atunci încearcă să mimeze bunele intenții. Cu asemenea măsuri, deficitul nu va scădea niciodată la nivelul atins înaintea declanșării pandemiei și statul va continua să se împrumute la costuri din ce în ce mai mari. Dacă tichetele de vacanță vor rămâne o amintire pentru angajații la stat, pentru economiile la buget nu vor însemna aproape nimic. Din altă parte trebuie tăiat.

Alexandru Moldovan