Sushi este un dish din bucătăria japoneză, unde principalul ingredient este orezul, stropit cu oțet de orez și pește (ton, macrou, somon, țipar de mare)
Sushi poate fi preparat fie cu pește crud sau afumat, fie cu fructe de mare, legume fierte sau crude, tofu sau icre, avocado etc.
Sushi se mănâncă fie cu bețisoare, fie cu mâna, întotdeauna dintr-o singură înghițitură. A mușca o dată din sushi este acceptabil, dacă rulourile sau bucățile sunt prea mari, dar este recomandat să nu puneți a doua jumătate înapoi în farfurie .
Sosul de soia trebuie folosit cu moderație, altfel nu vă puteți bucura de adevăratul gust al sushi-ului.
Ingrediente:
- 150 gr orez,
- 100 gr pește afumat,
- 1 morcov,
- 1 castravete,
- pastă de wasabi,
- 2 foi Nori,
- 3 linguri oțet de orez,
- 2 lingurițe zahăr brun,
- sare,
- sos soia.
Mod de preparare:
Orezul se spală în patru ape, se scurge de apă și se dă la rece, în frigider, pentru 1 oră, apoi se pune la fiert.
Proporția dintre orez și apă este de 1 la 1,5 sau, dacă nu vreți să mai cântăriți apa, când se pune orezul în oală, trebuie să fie acoperit de 2 degete de apă. Până să dea în clocot, se amestecă de câteva ori cu o lingură de lemn (doar de lemn), iar când ajunge la punctul de fierbere, se acoperă oala cu capac și nu se mai amestecă deloc. Se lasă să fiarbă la foc mic, oala fiind acoperită, timp de 8 minute.
Între timp se prepară oțetul de orez. Într-un ibric se amestecă oțetul de orez cu zahărul brun și sarea și se pun pe foc mic, până se dizolvă tot zaharul, apoi se dă la rece. Când orezul va fi gata fiert, se va turna oțetul de orez peste orez și se amestecă cu lingură de lemn.
Morcovul se curăță și se fierbe pentru câteva minute. Se va tăia fâșii, la fel ca și castravetele.
După ce orezul s-a răcit, începem împachetarea: se ia o foaie de nori și se așează pe covorașul de bambus cu partea lucioasă în jos, se întinde orezul peste ea, lăsând libere marginile pe care le vom umezi cu puțină apă, să ajute la lipirea lor.
Peste orez se pun fâșii de castravete, morcov, pește și pastă de wasabi. Apoi, cu ajutorul covorașului de bambus, rulați foaia de alge până obțineți un rulou.
Dupa ce ați terminat rularea, puteți da formă ruloului prin presare – rotund sau pătrat.
Ruloul se taie mai întâi în două, apoi în 4 sau 5, în funcție de cât de groase vreți să fie bucățile. Întotdeauna când tăiați ruloul, cuțitul trebuie să fie umezit în apă sau să folosiți un prosop ud.
Se servesc la temperatura camerei, cu sos de soia.
Nu se înmoaie toată rola în sos, pentru că fie sushi-ul va fi prea sărat și nu se mai simte gustul peștelui sau orezul, fie se poate împrăștia.
POFTĂ BUNĂ !
Nicoleta Popa