4.4 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025 - 14:58
No menu items!

Surse oficiale: Evaluarea acordului FMI cu România este ca și aprobată! Discuția va fi pe următorul acord

spot_img

Surse oficiale: Evaluarea acordului FMI cu România este ca și aprobată! Discuția va fi pe următorul acord

Evaluarea finală a acordului FMI cu România, care va avea loc, în 26 iunie, în board-ul Fondului de la Washington, este ca și aprobată, au declarat surse oficiale guvernamentale pentru Sursa Zilei. În acest context, se vor discuta mai ales condițiile unui nou acord cu România și posibilitatea includerii angajamentelor pentru care Guvernul a cerut derogare în noua înțelegere.

”N-am înțeles agitația legată de deznodământul ultimei evaluări a acordului de tip prevetiv cu România. Din punct de vedere tehnic, dacă o scrisoare de intenție intră în board – ceea ce e evident în cazul României – asta înseamnă automat că acea scrisoare va fi aprobată. Au fost câteva semne de întrebare legate de situația CFR Marfă. Însă chiar și în situația eșuării privatizării, ar fi însemnat ca FMI să stabilească un precedent prin retragerea scrisorii României din discuția board-ului. Iar o astfel de decizie ar fi fost una delicată chiar și pentru FMI”, au precizat surse implicate în negocierile cu finanțatorii externi pentru Sursa Zilei.

Board-ul FMI va discuta miercuri, la pachet, cea de-a șaptea și cea de-a opta evaluare a acordului stand-by, de tip preventiv, cu România. Guvernul a cerut, în ultima scrisoare de intenție convenită cu experții Fondului care au negociat cu autoritățile de la București, câteva derogări de la programul convenit inițial cu finanțatorii externi.

Printre acestea se numără amânarea privind respectarea țintei arieratelor bugetului de stat, criteriul de performanţă privind activele externe nete ale Băncii Naţionale a României și cel privind deficitul bugetar.

Premierul Victor Ponta, dar și ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, au declarat că Guvernul nu a cerut derogări privind aceste criterii. ”Aceste derogări au fost cuprinse în ultima scrisoare de intenție, nu au cum să nege asta. Iar derogări au fost cerute la fiecare evaluare de când avem acord cu Fondul. Nu înțeleg teama de a recunoaște asta. Asta cu atât mai mult cu cât ți-ai asumat măsuri corective”, au precizat sursele citate.

În plus, vizita directorului general al FMI, Christine Lagarde, în România rămâne în picioare pentru mijlocul lunii iulie, așa cum Sursa Zilei anunța în exclusivitate, și nu în luna iunie, așa cum declara – cu rezerve – premierul Victor Ponta.

Board-ul FMI a aprobat în martie extinderea cu trei luni, până în luna iunie, a acordului cu România, astfel încât autorităţile de la Bucureşti să aibă timp să îndeplinească obiectivele asumate în relaţia cu instituţia financiară.

Guvernul a anunţat că intenţionează să încheie un nou acord cu FMI în vara acestui an.

România are în derulare un acord preventiv cu FMI şi UE de 5 miliarde euro, fonduri care sunt accesate doar în caz de nevoie. În luna ianuarie a acestui an, o misiune comună a experţiilor internaţionali a negociat cu Guvernul mai multe măsuri de reforme structurale şi privatizări care ar urma să fie implementate pentru ca înţelegerea să poată fi încheiată, cu o întârziere de trei luni faţă de programul iniţial.

Actualul acord stand-by, de tip preventiv (primul de acest fel), a fost semnat în primăvara anului 2011, odată cu închiderea înţelegerii începute în 2009.

Explicație foto: Ultima delegație a FMI, Băncii Mondiale și Comisiei Europene la Palatul Victoria

Cosmina Croitoru