Guvenul ia în calcul majorarea accizei la carburanți și țigarete, motivația fiind alocarea de bani pentru infrastructura rutieră, dar și creșterea rapidă a încasărilor la buget, au declarat oficiali guvernamentali pentru Sursa Zilei. Ideea a fost discutată inclusiv cu FMI.
”Miza nu a fost niciodată unificarea cotei unice cu TVA la 22%, așa cum au lăsat să creadă unele voci din USL. Guvernul vrea, de fapt, să majoreze accizele, în special la carburanți, dar și la țigarete, motivând că au nevoie de bani pentru investiții în infrastructură. Doar că vor lovi, din nou, în consum, care și așa e în scădere. Această măsură ar avea o transmisie în sensul creșterii de prețuri în lanț”, au declarat sursele citate.
Potrivit acestora, Guvernul și FMI nu au agreat încă formula finală, și nici cuantumul taxei la carburanți. ”Cel mai probabil vor crește acciza. Astfel, vor evita extinderea inutilă a Codului Fiscal cu o taxă nouă. Nivelul însă nu se știe”, au precizat oficialii pentru Sursa Zilei.
Anul viitor, accizele vor fu calculate la un curs de 4,4485 lei pe euro, cu 1,6% mai mic față de cotația folosită pentru acest an (4,5223 lei/euro). Asta înseamnă că încasările din aceste taxe vor scădea, dacă Executivul nu adoptă varianta majorării lor.
Nivelul accizei în lei este stabilit, potrivit Codului Fiscal, prin transformarea sumelor exprimate în echivalent euro, pe baza cursului de schimb valutar anunţat de Banca Centrală Europeană pentru prima zi lucrătoare a lunii octombrie din anul precedent.
Guvernul a majorat deja, de la 1 septembrie, accizele la alcool şi a introdus accize pentru bunuri de lux, precum maşini cu motor peste 3.000 cmc, bijuterii, obiecte din aur, iahturi, ceasuri de lux şi anumite tipuri de armament, utilizate de persoane fizice. Măsura a fost introdusă pentru a compensa impactul negativ al reducerii TVA la pâine la 9%.
Consumul de carburanți, alături de cel de electricitate și gaze natural, a înregistrat un declin în primele șase luni ale acestui an, iar această evoluție va continua. Astfel, potrivit lui Cristian Secoșan, membru al directoratului Petrom, vânzările de carburanți au fost cu 8% mai mici la nivel național, cea mai mare scădere, de 16%, fiind pe segmental consumatorilor comerciali.
”O scădere masivă a consumului de carburanţi a venit în primul rând din zona construcţiilor şi apoi în domeniul transporturilor”, a explicat Secoşan. Încasările din accize au crescut, în primele nouă luni ale acestui an, cu 2,8%.
Cosmina Croitoru