3.8 C
București
joi, 19 decembrie 2024 - 1:52
No menu items!

Suplimentele de vitamine sunt risipă de bani, spun oamenii de știință

spot_img

vitamins-supplements Un grup de cercetători susține că suplimentele de vitamine luate de unul din trei britanici, nu au efecte clare pentru sănătate, ba chiar ar putea fi dăunătoare, scrie The Guardian.

Cu toate că unul din trei britanici ia vitamine sau pastile care conțin minerale, dovezile rezultate în urma unui studiu efectuat pe un eșantion de aproximativ 500.000 de persoane, arată că „suplimentarea cu vitamine a dietei unui adult bine hrănit … nu are nici un beneficiu clar și ar putea fi chiar dăunătoare”, concluzionează universitari britanici și americani de la Universitatea din Warwick și de la Școala de Medicină Johns Hopkins din Baltimore.

Totodată, oamenii de stiință au sugerat că societățile care vând suplimente alimentare au alimentat false neliniști legate de sănătate cu scopul de a oferi tratamente inutile, potrivit The Times.

Experții susțin că majoritatea suplimentelor ar trebuie evitate, deoarece consumul lor nu este justificat: „Aceste vitamine nu ar trebui folosite pentru prevenirea bolilor cronice”.

Edgar Miller, Școala de Medicină Johns Hopkins a afirmat: „ Aceste companii fac reclamă produselor bazându-se pe percepția deficiențelor. Ei ne fac să credem că dieta noastră este nesănătoasă și că ei ne pot ajuta să acoperim aceste deficiențe și să stopăm bolile cronice. Grupul care are într-adevăr nevoie de aceasta, este de fapt foarte mic. Nu este vorba de întreaga populație”.

NHS (National Health Service) a informat recent că alte persoane, cu excepția femeilor care intenționează să conceapă un copil și în acest scop iau acid folic, și a persoanelor în vârstă și a copiilor sub cinci ani, cărora le este indicat să ia vitamina D, suplimentele de vitamine sunt un surplus a ceea ce deja s-a câștigat prin dietă, scrie The Times.

R.M.