4.1 C
București
duminică, 22 decembrie 2024 - 19:08
No menu items!

Suplimentele cu ulei de pește pot crește riscul problemelor cardiace

spot_img

Un nou studiu publicat în revista BMJ Medicine a ridicat semne de întrebare în ceea ce privește utilizarea pe scară largă a suplimentelor de ulei de pește. Cercetarea, care a analizat date de la peste 415.000 de persoane cu vârste cuprinse între 40 și 69 de ani sugerează că, deși uleiul de pește poate fi benefic pentru cei cu boli cardiace existente, ar putea prezenta riscuri pentru persoanele sănătoase.

Studiul a constatat că aproape o treime dintre participanți, urmăriți în medie timp de 12 ani, au folosit în mod regulat suplimente de ulei de pește. Pentru cei fără afecțiuni cardiace preexistente, rezultatele au indicat un risc cu 13% mai mare de a dezvolta fibrilație atrială (AFib) și un risc crescut cu 5% de accident vascular cerebral. În schimb, în rândul persoanelor cu afecțiuni cardiace existente, utilizarea regulată a suplimentelor de ulei de pește a fost asociată cu un risc cu 15% mai mic de evoluție de la AFib la un atac de cord și cu un risc cu 9% mai mic de evoluție de la insuficiență cardiacă la deces, informează CNN.

Dr. Freeman, un cardiolog de renume, a evidențiat neconcordanțele și riscurile potențiale asociate cu suplimentele de ulei de pește eliberate fără prescripție medicală. „Uleiul de pește fără prescripție medicală suferă de o lipsă de puritate și consistență, precum și de potențiali contaminanți și metale grele, cum ar fi mercurul”, a explicat el. De asemenea, el a remarcat că studiile din ultimul deceniu au arătat rezultate mixte, unele dintre ele indicând că nu prezintă niciun beneficiu, iar altele sugerând un potențial rău, în special în ceea ce privește accidentul vascular cerebral și fibrilația atrială.

Dr. Richard Isaacson, neurolog specializat în prevenirea bolii Alzheimer și director de cercetare la Institutul pentru Boli Neurodegenerative din Boca Raton, Florida, a subliniat importanța obținerii acizilor grași omega-3 din surse alimentare, mai degrabă decât din suplimente. „Sardinele și somonul sălbatic sunt cele mai bune surse, deoarece sunt bogate în grăsimi nesaturate sănătoase și mai puțin mercur”, a sfătuit el. Dr. Isaacson a sugerat, de asemenea, surse altele decât peștele, cum ar fi algele, algele marine, semințele de chia și nucile pentru cei care caută opțiuni pe bază de plante.

Recomandări pentru consumatori

Pentru persoanele care au nevoie de suplimente de omega-3, experții recomandă versiunile pe bază de prescripție medicală, cum ar fi Vascepa și Lovaza, care sunt foarte purificate și sunt destinate să contracareze factorii de risc, cum ar fi trigliceridele ridicate la persoanele cu risc de boli cardiovasculare. Cu toate acestea, chiar și aceste suplimente cu prescripție medicală prezintă un anumit risc de fibrilație ventriculară și accident vascular cerebral.

Dr. Isaacson a oferit îndrumări pentru cei care optează pentru omega-3 fără prescripție medicală, subliniind importanța prospețimii și a calității. „Cumpărarea de la companii de renume și de pe site-urile lor specifice este crucială. Diferența de calitate între uleiul de pește depozitat într-un depozit fierbinte și uleiul de pește produs recent și depozitat corespunzător este semnificativă”, a precizat el.

 

Amalia-Alessandra