1.3 C
București
duminică, 22 decembrie 2024 - 23:12
No menu items!

Superstiţii de Anul Nou

spot_img

Chiar dacă cred mai mult sau mai puţin în ele, superstiţiile sunt aproape întotdeauna respectate de români.

Ziua de Anul Nou, 31 decembrie, trebuie să fie una de odihnă. Dacă vreţi să vă meargă bine în anul care urmează, nu spălaţi rufe, nu călcaţi şi nu tăiaţi cu foarfeca sau să folosiţi acul de cusut şi aţa.

Vâscul atârnat în casă vă va aduce noroc. Masa de Revelion trebuie să fie îmbelşugată, iar paharele mereu pline. Dacă mâncaţi carne de pasăre, vă zboară norocul, în schimb dacă veţi consuma şi peşte, veţi scăpa de probleme şi greutăţi.

Şi în privinţa hainelor există superstiţii. Este bine să avei haine noi, ca anul care se înnoieşte, şi obligatoriu, ceva roşu, ca să atrageţi energiile pozitive. În buzunar să nu vă lipsească nişte bani, ca să fiţi bogat tot anul. Iar dacă intraţi în noul an cu datorii neplătite sau bani daţi cu împrumut, aşa o veţi duce tot anul.

Unele tradiţii spun că aşa cum veţi întâmpina Anul nou, tot aşa veţi avea parte în anul următor: dacă veţi ţine de mână persoana iubită, veţi avea parte de dragoste, dacă veţi ţine în mână bani, veţi avea parte de ei, iar dacă nu vă dezlipiţi de pahar, veţi fi vesel. Dorinţa pe care vi-o puneţi la miezul nopţii se va împlini în anul următor.

Bătrânii spun că pentru a alunga spiritele rele, noaptea de Revelion trebuie să fie una gălăgioasă, cu pocnete de bici, pocnitori sau artificii şi muzică de voie bună.

La miezul nopţii, aprindeţi o lumânare pe care o lăsaţi să ardă până dimineaţă.

Dacă pe 1 ianuarie vă va trece pragul un bărbat, veţi avea noroc, dar dacă va fi o femeie, nu va fi un an prea bun.