7.8 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025 - 18:02
No menu items!

Supărat că DNA nu va ancheta magistrați, șeful anticorupției Crin Bologa vede numai „suspecți” în instanțe, parchete și barouri

spot_img

Direcția Națională Anticorupție a transmis, marți, o reacție la adoptarea, de către Guvern, a proiectului de desființare a Secției Speciale de Investigare a Magistraților, care va fi redefinită în cadrul Parchetului General, și nu în subordinea DNA, așa cum își dorea șeful instituției, Crin Bologa.

Șeful DNA atrage atenția că procedura de selectare a procurorilor de la nivelul PICCJ-SUPC și al parchetelor Curților de Apel din țară, care vor lucra în cadrul viitoarelor direcții SIIJ, ar avea numeroase vicii, iar unul dintre acestea este „foarte îngrijorător”, pentru că niște potențiali suspecți pot opina cu privire la alegerea procurorilor care îi vor cerceta.

„Unul din criteriile avute în vedere pentru desemnare, respectiv conduita morală ireproșabilă, este măsurată prin consultarea opiniei formulate de parchetele, instanțele de judecată și baroul din raza teritorială în care candidatul a funcționat. Cu alte cuvinte este solicitată tocmai opinia persoanelor care, potențial, ar putea fi subiect al anchetelor acestor procurori, ceea ce estefoarte îngrijorător. Prin antiteză, procurorii DNA nu sunt selectați în funcție de opinia persoanelor din categoria celor pe care le anchetează, ci sunt numiți în urma unui riguros concurs”, se explică în comunicatul DNA.

De asemenea, procurorii anticorupție neagă hotărârea Înaltei Curți care a stabilit ca fiind corect raportul privind abuzurile DNA în dosarele cu magistrați.

„DNA contestă în continuare rezultatele acestui Raport. Concret, la data de 20 ianuarie 2022, față de Decizia civilă prin care Înalta Curte de Casație și Justiție a validat Hotărârea Plenului CSM de aprobare a Raportului Inspecției Judiciare, DNA a formulat o Contestație în anulare întemeiată pe potențiala existență a unui caz de incompatibilitate a judecătorului, legat de suspiciunea rezonabilă privind lipsa de imparțialitate a unuia dintre membri completului de judecată care a pronunțat decizia”, se mai arată în comunicatul instituției.

Marilena Nedelcu