Motto: “Mâncarea este simbolul dragostei atunci când cuvintele nu sunt adecvate” (Alan D. Wolfelt)
Spanacul este o plantă legumicolă, anuală, folosită atât în medicină, cât și în gastronomie. Datorită conținutului bogat de fier, este recomandat a fi consumat după sezonul rece, pentru rezistența organismului. Conținutul ridicat de vitamina C si E, selenium și magneziu, potasiu și acid folic, îl face eficient în lupta împotriva stresului și reglarea tensiunii arteriale. În bucătărie este folosit atât în stare crudă, în salate, stors pentru suc, sau în supe și plăcinte.
Ingrediente:
- 250 gr spanac,
- 1 cartof,
- 100 gr țelină,
- 50 gr unt,
- 50 ml lapte,
- 2 căței de usturoi,
- sare,
- piper.
Mod de preparare:
Cartoful și țelina se curăță, se spală și se taie cubulețe. Se pune țelina la fiert cu puțină sare, iar, când dă în clocot, adăugăm cubulețele de cartof.
Cățeii de usturoi se călesc în jumătate din cantitatea de unt, cu puțină sare.
Când începe să se înmoaie, se adaugă spanacul și se călește la foc mediu, pentru 3-4 minute, amestecând din când în când. Se adaugă apoi legumele fierte și parte din apa în care au fiert acestea cât să le acopere și se mai lasă pentru 4 minute la foc mediu.
Cu ajutorul unui blender se pasează supa obținută, adăugând înainte untul rămas și lapte, puțin câte puțin. Se potrivește de sare și piper.
Dacă are consistență prea groasa, se poate subția cu lapte.
Se servește caldă sau rece, ca atare, cu ou sau cu fulgi de ceapă.
Poftă bună!
Nicoleta Popa