4.3 C
București
duminică, 22 decembrie 2024 - 15:30
No menu items!

Supă cremă de năut

spot_img

Motto: “Mâncarea este simbolul dragostei atunci când cuvintele nu sunt adecvate” (Alan D. Wolfelt)

Năutul este una dintre cele mai vechi cultivate legume din Orientul Mijlociu, având un conținut bogat în proteine și minerale. De asemenea, este o sursă excelentă de fibre, acid folic și vitamine – B6 și B9.

Consumul de năut este ideal pentru cei care suferă de diabet sau pentru cei care vor să-și țină greutatea sub control, reducând colesterolul din organism. Fiind foarte sățios, poate înlocui cu ușurință consumul de carne.

Ingrediente:

  • 250 gr năut,
  • 1 morcov,
  • 1 ceapă roșie,
  • 1 cartof,
  • ¼ linguriță chimen,
  • 1 lingură ulei,
  • 30 gr unt,
  • 50 ml lapte,
  • sare,
  • piper alb,
  • ½ lămâie.

Mod de preparare:

Ceapa, de mărime medie-mică, se curăță, se spală și se taie cuburi. La fel se procedează și cu morcovul.

supa_naut

Se stropesc cu ulei și se călesc la foc iute, împreună cu chimenul.

supa_naut1

Când ceapa începe să-și schimbe textura, se toarnă apa și se lasă să dea în clocot. Apa se poate înlocui și cu supă de legume.

Cartoful, curățat și spălat, se taie cuburi, potrivite ca mărime și se adaugă în supă, în momentul când apare primul clocot. Se acoperă cu un capac și se lasă să fiarbă la foc mediu.

Dacă optați pentru năutul conservat, aveți grijă să verificați conținutul de sare. Înainte de a fi gătit se clătește în 2-3 ape și se lasă la scurs.

În cazul în care folosiți năut uscat, acesta trebuie să stea la înmuiat și fiert între 1 oră jumătate și 2 ore, acoperit și la foc mediu.

După ce ne-am asigurat că legumele sunt deja fierte, adăugăm boabele de năut. Se acoperă cu capac și se mai fierbe doar 10 minute. Când acesta este gata, se strecoară jumătate din cantitatea de apă și se adaugă untul și laptele călduț.

supa_naut2

Cu ajutorul unui blender sau cu o presă de bucătărie se zdrobesc legumele până când ajung la consistența unei creme . În cazul în care compoziția este prea groasă, o putem subția cu supa rămasă și se amestecă iar. Se potrivește de sare și piper alb, se stropește cu puțină zeamă de lămâie și este gata de servit.

Ca atare sau alături de crutoane, această supă este alegerea ideală pentru o supă hrănitoare și răcoroasă.

supa_naut3

Poftă bună!

Nicoleta Popa