Motto: “Mâncarea este simbolul dragostei atunci când cuvintele nu sunt adecvate” (Alan D. Wolfelt)
Ingrediente:
- 100 gr linte roșie,
- 50 gr țelină,
- 2 linguri pastă de roșii,
- 1 lingură ulei,
- ardei iute verde,
- chimen,
- sare,
- boia dulce,
- piper alb,
- 30 gr unt.
Mod de preparare:
Lintea se întinde pe un prosop sau pe o hârtie și se curăță de impurități.
Se spală apoi în mai multe ape și se lasă la înmuiat pentru 10 minute.
Țelina se curăță și se taie în cuburi medii și, împreună cu ardeiul iute și chimenul, se călește în ulei.
Se amestecă și, când începe să se rumenească ușor, se adaugă pasta de roșii.
Lintea, care a stat la înmuiat, se scurge de apă și se mai clătește de 2-3 ori. Se scurge de apă și se adaugă peste țelină, în sos.
Se mărește focul și, amestecând, se mai lasă până când rămâne fără sos.
Se toarnă apă și se lasă să fiarbă la foc mic.
Pentru a avea consistență, se poate adaugă la fierbere un cartof tăiat în cubulețe mici.
După ce s-a fiert suficient, se ia de pe foc, se îndepărtează parte din zeamă, daca este cazul, și se adaugă untul. Se lasă să se topească și se zdrobește cu ajutorul unui blender, transformând-o într-o cremă fină.
Se potrivește de sare și piper și se servește caldă sau rece, simpla sau alături de crutoane.
Poftă bună!
Nicoleta Popa