Motto: “Mâncarea este simbolul dragostei atunci când cuvintele nu sunt adecvate” (Alan D. Wolfelt)
Ingrediente:
- 1 ceapă,
- 1 ardei gras,
- 1 morcov,
- 200 gr țelină,
- 2 cartofi medii,
- 3 linguri ulei,
- 100 ml lapte,
- 1,5 ml apă,
- 50 gr unt,
- sare,
- piper alb,
- mărar și pătrunjel.
Mod de preparare:
Legumele se curăță, se spală și se taie cuburi.
Se încinge într-o cratiță uleiul și se sotează legumele, cu puțină sare. Se lasă la foc mediu, pentru 15-20 minute, amestecând din când în când.
Când legumele își schimbă textura, s-au înmuiat, se toarnă apă peste ele și se dă în clocot.
Între timp, se curăță cartoful, se spală și se taie în cuburi medii. Se mai clătesc încă o dată și se adaugă în supă, dupa ce aceasta a ajuns la punctul de fierbere. Se adaugă câteva firicele de mărar și pătrunjel și se lasă să fiarbă acoperit, la foc mediu.
Când cartoful este fiert, supa este gata.
Se ia de pe foc și se adaugă untul. Se lasă până când acesta se topește în întregime și se toarnă jumătate din cantitatea de lapte. Cu ajutorul unui blender se paseză legumele.
Restul de lapte se adaugă puțin câte puțin până când supa ajunge la consistența dorită. Se potrivește de sare și piper și se lasă să se răcească.
Se servește ca atare sau cu crutoane.
Poftă bună!
Nicoleta Popa