Ingrediente:
- 3 cepe,
- 2 cartofi,
- 50 grame ţelină,
- 200 ml lapte,
- 50 gr unt,
- sare,
- piper alb,
- nucşoară,
- scorţişoară.
Mod de preparare:
Ceapa se taie şi se freacă cu puţină sare.
Se topeşte untul şi se adaugă ceapa. Se lasă să se soteze la foc mic, pentru 15 minute.
Cartofii curăţaţi şi ţelina se taie cuburi şi se pun la fiert cu puţină sare. Când încep să dea în clocot, se adaugă ceapa sotată şi se lasă să fiarbă.
După ce legumele s-au fiert, se scurge jumătate din cantitatea de apă şi se adaugă untul şi laptele, care au stat la temperatura camerei. Cu ajutorul unui mixer sau blender, se pasează legumele. În cazul în care compoziţia obţinută este prea groasă, se mai poate adăuga puţin din apa în care au fiert legumele şi care a fost dată deoparte. Se asezonează cu nucşoară, sare şi puţin piper alb.
După preferinţă, se mai poate adăuga în farfurie şi puţină pastramă sau bacon.
Se poate servi simplă sau cu crutoane ori pâine prăjită.