Ingrediente:
- 350 gr ardei copți,
- 1 ceapă medie,
- 4 căței de usturoi,
- 200 gr țelină,
- 1 morcov,
- 3 linguri ulei,
- 100 ml lapte,
- 50 gr unt,
- sare,
- piper,
- 2 l apă,
- chimen si tofu (opțional).
Mod de preparare:
Ceapa se curăță și se taie mărunt. Se topește untul și se amestecă cu ulei, apoi se călesc ceapa și usturoiul.
Ardeii copți se clătesc în apă rece, apoi cu ajutorul unui prosop de bucătărie se îndepărtează apa în exces. Se taie fâșii pe verticală și se adaugă peste ceapa și usturoiul călite.
Se acoperă cu un capac și se lasă la foc mic pentru 10-12 minute.
Între timp, se curăță țelina și morcovul, se spală și se taie cuburi.
Se încălzesc 2 litri de apă și se toarnă peste amestecul de ardei. Se adaugă și țelina, și morcovul, se acoperă cu un capac și se lasă să fiarbă pentru 20-25 minute.
După ce legumele s-au fiert, cu ajutorul unui mixer vertical, se pasează întreaga compoziție. Se adaugă laptele, asezonăm cu sare și piper, se mai amestecă încă o dată și se lasă să se răcească.
Se servește cu pâine prăjită și, opțional, cu tofu.
Poftă bună!
Nicoleta Popa