1.7 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 13:09
No menu items!

Summitul de la Haga: Rusia, exclusă din clubul marilor puteri, cel mai concret rezultat al reuniunii

spot_img

summit haga g7

Criza ucraineană s-a aflat luni în centrul reuniunii G7 și al Summitului Securității Nucleare. Summitul G8, prevăzut să se desfășoare în iunie la Soci, va fi înlocuit de un summit al G7 la Bruxelles, subliniază cotidianul francez Le Figaro.

G8 a murit. Se va reveni la G7, fără Rusia, conform rezultatului summitului de luni de la Haga, o reuniune pe marginea securității nucleare, care s-a transformat într-o intensă dezbatere referitoare la criza ucraineană, subliniază publicația franceză menționată.

Președintele american Barack Obama, inițiatorul acestui eveniment din Olanda, ce a reunit reprezentanți din 53 de țări, între care mai multe zeci de șefi de stat și de guvern, a convocat de urgență, săptămâna trecută, după anexarea Crimeii, o reuniune cu omologii săi din G7, mai exact cu Francois Hollande (președintele francez), Angela Merkel (cancelarul federal german), David Cameron (premierul britanic), Matteo Renzi (premierul italian), Stephen Harper (premierul canadian) și Shinzo Abe (premierul nipon), precum și cu președinții Comisiei Europene și Consiliului European, Jose Manuel Barroso și, respectiv, Herman Van Rompuy.

La finalul unei ore și jumătate de discuții, cei șapte au decis că summitul G8, prevăzut să aibă loc în iunie la Soci, va fi înlocuit cu un summit G7 la Bruxelles. Moscova deține în acest an președinția prin rotație a acestui club al celor mai puternice țări din lume, la care Rusia s-a raliat în 1997, pe vremea lui Boris Elțin.

Liderii G7 au convenit, de asemenea, să pregătească o a treia fază de sancțiuni, care vor fi unele comerciale, financiare și bancare, potrivit unei surse diplomatice a Le Figaro, care precizează că acestea vor fi puse în aplicare în cazul în care situația din Ucraina se va degrada. Premierul olandez Mark Rutte, care și-a pus reședința la dispoziția G7, a dat asigurări că, în cazul unei escaladări a sancțiunilor, cea care va pierde mai mult va fi Moscova.

Totodată, cei șapte au îndemnat Europa să-și reducă dependența față de gazul rusesc, care în prezent asigură 30% din necesitățile sale. Miniștrii europeni ai energiei se vor reuni în curând pe marginea acestui subiect.

Ca represalii la măsurile occidentale anunțate în ultimele zile (înghețarea activelor unor responsabili ruși apropiați ai lui Putin), Moscova a anunțat, luni dimineață, ‘sancțiuni’ la adresa a 13 înalți responsabili canadieni, mai amintește Le Figaro.

Înainte de reuniunea de criză, liderii G7 s-au reunit la începutul după-amiezii în jurul unei imense mese circulare, alături de reprezentanții a peste 40 de alte state, convocați la Summitul Securității Nucleare. Acest proces a fost inițiat chiar de Barack Obama, în 2009. La masă s-a aflat și Rusia, reprezentată de ministrul afacerilor externe, Serghei Lavrov, de peste 10 ani șeful diplomației de la Kremlin.

„Punerea în carantină” a Rusiei de G8 a fost tratată cu superioritate de către Lavrov. „G8 este un club informal, nimeni nu oferă o legitimație de membru și prin urmare nimeni nu poate exclude pe nimeni”, a conchis șeful diplomației ruse.

C.A.