-1.3 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 7:22
No menu items!

Suedia vrea sa importe gunoaie din România

spot_img

gunoi - suedia

Suedia reciclează de acum câteva decenii gunoaiele pe care le produce, utilizându-le pentru generarea energiei alternative, însă cantitatea produsă este insuficientă, impunându-se importul.

Consultantul Agenţiei suedeze pentru Protecţia Mediului, Catarina Ostlund a fost cea care a sesizat necesitatea achiziţionării de gunoaie sortate, precizând că “Suedia produce o cantitate de gunoaie sub necesarul energetic alternativ. Sperăm, prin urmare, să aducem gunoaie din Italia, România, Bulgaria şi din ţări baltice, deoarece acolo sunt înmagazinate în cantităţi mari”.

Potrivit cotidianului italian Il Giornale, Catarina Oslund este de părere că aceste ţări “trebuie să găsească o soluţie privind eliminarea gunoaielor”, în vreme ce alte ţări au demarat acțiuni privind  acest proiect în urmă cu decenii.

Suedia are o capacitate mare de a recicla cantitatea de gunoi pentru a genera energie alternativă, ea reușind să recicleze 36% din gunoaiele sale menajere, fiind surclasată doar de Danemarca cu 54%.  Restul gunoaielor menajere sunt distribuite de Stockholm astfel: 14% sunt compostate, 29% ajung în incineratoare, iar un procent de sub 5% din total ajunge la gropile de gunoi.

În mod contradictoriu, Suedia produce mai puţine gunoaie dintre cele care sunt indispensabile producerii energiei. În urma topirii lor se asigură 20% din încălzirea urbană a întregii ţări şi se furnizează electricitate pentru un număr de 250.000 de case.

Norvegia aprovizionează de câţiva ani Suedia, însă cele 80.000 de tone pe an care provin de la Oslo au ajuns să fie insuficiente, nevoia de gunoaie importate de Suedia fiind de 800.000 de tone pe an.

Ultimul raport privind gestionarea gunoaielor urbane în cele 27 de state membre ale UE critică ţări ca Bulgaria, Cipru, Estonia, Grecia, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, Republica Cehă, România, Slovacia şi Italia și stimează ţări precum Austria, Belgia, Danemarca, Germania, Olanda şi Suedia, toate acestea având sisteme complete de colectare a gunoaielor,  sub 5% din total ajungând la gropile de gunoi.