2.8 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025 - 12:10
No menu items!

Sucul de cătină cu miere, aliment obligatoriu pentru copii

spot_img

Am vorbit deja, într-un articol recent, despre beneficiile de-a dreptul miraculoase ale sucului de cătină, dar mamele trebuie să știe că acesta, în combinație cu mierea, nu poate lipsi din alimentaţia celor mici, care au depăşit vârsta de doi ani, datorită aportului mare de minerale, vitamine şi uleiuri esenţiale.

Un pahar cu suc de cătina conţine numeroase substanţe nutritive şi trebuie să înlocuiască definitiv sucurile din comerţ, pline de zahăr și aditivi, chiar dacă acestea conțin procente mici de fruct, din păcate cu proprietăți distruse de procesul de pasteurizare.

Alături de savoare, este recomandat, aşadar, să incluzi câte un pahar de suc de cătina cu miere în alimentaţia copilului mai mare de doi ani pentru că îi va oferi o bună parte dintre vitaminele şi mineralele necesare pentru activitatea intensă a organismului în perioada de creștere.

Sursă principală de vitamina C

Vitamina C este o substanţă solubilă în apă iar acest lucru înseamnă că organismul nu o depozitează nicăieri, ci elimina cantitatea neutilizată. Din acest motiv, consumul zilnic de vitamina C este extrem de important în mod special pentru copii. Sucul de cătina este bogat în această substanţă iar atunci când este îndulcit cu un strop de miere curata capăta inclusiv proprietăţi antiinflamatorii. Mierea este de cele mai multe ori de preferat zahărului nu doar pentru aroma subtilă ci şi datorită faptului că aceasta conţine mai multă fructoza decât glucoză. Ambele sunt surse de energie pentru organism însă trebuie subliniat faptul că fructoza are un indice glicemic mult mai mic decât glucoză.

Vitamina C, prezentă din belşug în sucul de cătina cu miere contribuie la repararea şi formarea celulelor roşii, a ţesuturilor şi a oaselor. În plus, pentru că prichindeii curioşi explorează fără teamă mediul înconjurător, micile accidente sunt inevitabile, însă vitamina C este un ajutor de nădejde pentru vindecarea mai rapidă a leziunilor şi vânătăilor. De altfel, în cazul rănilor deschise, infecţiile se pot produce mai uşor iar vitamina C este absolut esenţială pentru întărirea sistemului imunitar şi, implicit, în combaterea acestora. Prin urmare, consumul de suc de cătina cu miere este recomandat în orice moment al anului şi nu doar în anotimpul rece sau în perioadele de tranziţie de la un sezon la altul.

Pe lângă toate aceste beneficii, acidul ascorbic este un antioxidant important care lupta împotriva radicalilor liberi. Aceştia sunt compuşi rezultaţi în urma unor procese naturale ale organismului precum şi în urma expunerii repetate la factori nocivi că poluare urbană, radiaţii ultraviolete sau fum de ţigară. De asemenea, este un factor activ în combaterea anemiei pentru că facilitează absorbţia de fier în organism.

Vitamina E, sprijin pentru sistemul imunitar

Sucul de cătina este, printre altele, o sursă importantă de vitamina E, substanţa estentiala pentru sistemul imunitar precum şi pentru sănătatea ochilor şi a pielii. Sursele clasice de vitamina E sunt anumite uleiuri vegetale, ouăle, avocado sau spanacul însă rareori se întâmplă că astfel de alimente să fie pe placul celor mici. Alte surse mai apetisante ar fi fructele de mango, însă acestea au un aport destul de mic, sau migdalele bogate în calorii însă cu potenţial alergen. Prin urmare, cea mai bună sursă de vitamina E este sucul de cătina cu miere. Substanţa contribuie la întărirea sistemului imunitar şi menţine sănătatea sistemului circulator.

Dincolo de acest aspect, vitamina E este cunoscută pentru efectele pozitive pe care le are asupra pielii şi a părului. Cicatricile provocate de boroboaţele celor mici vor trece mai uşor şi nu vor lăsa semne inestetice dacă aportul de vitamina E este corect. Inclusiv arsurile solare se vor vindeca mai repede. Deşi poate ajuta organismul să combată efectele nocive ale razelor ultraviolete, trebuie subliniat faptul că vitamina E nu este un filtru UV şi ca atare, atunci când micuţul este expus la soare, pielea lui trebuie protejată cu produse care conţin un SPF adecvat.

Bogat în minerale

Elementele minerale din sucul de cătina sunt numeroase iar oamenii de ştiinţă studiază în continuare importantă şi efectele benefice ale acestora însă dintre toate, cea mai mare densitate o are potasiul. Alături de sodiu, de asemenea prezent în cătina, acesta menţine echilibrul hidroelectrolitic din organism şi, implicit, contribuie la normalizarea presiunii arteriale. Mai mult de atât, acesta este esenţial pentru funcţionarea corectă a muşchilor iar la maturitate poate ajuta la scăderea riscului de pietre la rinichi şi osteoporoza.

Studiile efectuate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, citate de site-ul copilul.ro, arată că atât adolescenţii cât şi copiii cu vârste mici au un aport de potasiu în organism din ce în ce mai scăzut din cauza alimentaţiei nesănătoase, lucru care poate duce la o serie amplă de efecte negative atât în anii copilăriei cât şi la maturitate, prin creşterea riscului de boli cardiace sau de rinichi.

Cătina conține foarte mult magneziu. Magneziul contribuie, după cum se știe, la menţinerea ritmului cardiac, dar şi la structură oaselor. Primul semn care dovedește carența magneziului este cârcelul. Durerile musculare, chiar și ușoare, sunt semne ale deficienței de magneziu.

De asemenea, calciul din cătină, element care merge întotdeauna în combinație cu magneziul, înseamnă dinţi și oase puternice, dar și țesut muscular sănătos.

Sucul de cătină combate deficienţa de fier la copii, provocată de un aport nutritiv dezechilibrat. Când copilul manifestă lipsa energiei, o transpiraţie excesivă, infecţii dese şi pofte culinare nefirești, înseamnă că suferă de anemie. Cătina poate compensa lipsa de fier datorită vitaminei C care facilitează absorbţia mineralului în organism.

Vitamina A, obligatorie în creșterea copilului

Cunoscută şi sub denumirea de retinol, substanţa este esenţială în procesul de creştere a micuţului. Pentru dezvoltarea sănătoasă precum şi pentru videcarea uşoară a oaselor, dinţilor şi a ţesuturilor moi, în copilărie trebuie asigurat un un aport corect de vitamina A. Totuşi, rolul principal al retinolului este îngrijirea şi dezvoltarea retinei. Tocmai de aceea, nu puţini sunt cei tentaţi să le ofere micuţilor suplimente cu retinol însă acest lucru trebuie făcut exclusiv la recomandarea medicului. În mod normal, corpul “transforma” vitamina din formă inactivă în cea activă, întâlnită şi în suplimente.

Sursă de aminoacizi liberi, baza ţesutului muscular

Aminoacizii, pe scurt, sunt baza oricărei proteine. Aceştia se împart în trei categorii, respectiv nesentiali (sintetizaţi în mod natural de organism), semiesentiali (sintetizaţi din cei esenţiali) şi în cele din urmă, aminoacizi esenţiali. Aceştia nu pot fi produşi în corpul uman şi trebuie introduşi în organism prin alimentaţie. Tocmai de aceea, sucul de cătina este o parte importantă a regimului alimentar pentru mici. Prin consumul regulat, acesta contribuie la dezvoltarea fizică armonioasă tocmai pentru că este bogată în leucina, izoleucina, valina, fenilalanina, metionina, treonina, triptofan şi lizina, fiecare dintre acestea elemente vitale pentru construcţia proteinelor şi, implicit, a masei musculare.

Olimpia Diaconiuc