2 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 12:41
No menu items!

Subiectul Schengen nu apare pe ordinea de zi a Consiliului European. Iohannis anunțase că vor fi discuții pe această temă

spot_img

Liderul PMP, europarlamentarul Eugen Tomac, anunţă joi că ”la Bruxelles, nu se va discuta despre Schengen”, adăugând că preşedintele Klaus Iohannis n-a reuşit să schimbe agenda şi să introducă la recomandări ale Consiliului European acceptarea României în spaţiul Schengen. 

”La Bruxelles, nu se va discuta astăzi despre Schengen. Preşedintele Iohannis ne-a cerut să avem răbdare şi să nu acţionăm emoţional în chestiunea Schengen. Ne-a asigurat că ieri, sau astăzi, va dezbate umilinţa prin care a trecut România la reuniunea de la Bruxelles”, scrie Tomac pe Facebook.

El spune că a citit scrisoarea preşedintelui Consiliului European, Charles Michel, adresată şefilor de stat şi de guvern din Uniunea Europeană, aceasta fiind redactată pe 12 decembrie, la 4 zile după ce Austria a încălcat principiul cooperării loiale intre instituţiile europene şi ne-a blocat accesul în Schengen.

”Surpriza este uriaşă, atât în scrisoarea de convocare a Consilului European, cât şi în ordinea de zi pentru astăzi lipseşte cu desăvârşire subiectul Schengen”, constată europarlamentarul PMP.

”În acest moment devine tot mai evident că singura şansa reală pentru a corecta această discriminare rămâne să reclamăm Consiliul Uniunii Europene la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene. Restul sunt doar declaraţii politice”, consideră Eugen Tomac.

La 12 decembrie, întrebat dacă va aduce pe agenda Consiliului European din 15 decembrie tema aderării României la spaţiul Schengen, preşedintele României, Klaus Iohannis, a spus că va ridica această problemă în Consiliul European.

„Acum, miercuri şi joi, probabil şi vineri, vom avea o întrunire a Consiliului European şi cu certitudine voi ridica această problemă în Consiliul European. Va fi o dezbatere, vor fi probabil diferite opinii, dar un nou vot va fi doar atunci când se întruneşte iarăşi Consiliul JAI şi, din datele pe care le avem în acest moment, este greu de crezut că în aşa de puţine zile va exista o schimbare de opinie la partea austriacă. Dar asta nu înseamnă că nu trebuie să continuăm să discutăm”, a precizat preşedintele român, în contextul declaraţiilor de presă comune susţinute cu preşedintele Confederaţiei Elveţiene, Ignazio Cassis, la Palatul Cotroceni.

Liderii UE, care se reunesc la Bruxelles, vor discuta despre războiul Rusiei împotriva Ucrainei, energie și economie, securitate și apărare, vecinătatea sudică a UE și relațiile externe, se precizează pe site-ul oficial al Consiliului European.

În contextul ”războiul Rusiei împotriva Ucrainei” în ședința Consiliul European se va discuta cele mai recente evoluții în războiul Rusiei împotriva Ucrainei și despre cum poate fi ajutată Ucraina să treacă peste această iarnă.

”În acest context, liderii UE vor discuta despre continuarea sprijinului politic, militar, umanitar și de protecție civilă acordat Ucrainei, precum și despre modul în care se poate contribui la restabilirea infrastructurii critice a Ucrainei.

UE condamnă cu fermitate războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei și sprijină pe deplin independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei. În acest sens, liderii UE își mențin angajamentul, împreună cu partenerii, de a oferi ajutor financiar și de a sprijini reziliența și reconstrucția pe termen lung a Ucrainei”, se precizează pe site.

                                                                                                                   Adina Silav