Guvernul a adoptat miercuri o ordonanță de urgență prin care a prorogat până la 1 iulie 2013 termenul de intrare în vigoare a dispoziţiilor în materia clauzelor abuzive, invocând necesitatea efectuării unui studiu de impact şi organizării unei dezbateri publice. Miza este articolul 38 din Legea nr.76/2012, prin care se modifică dispoziţiile Legii 193/2000 privind clauzele abuzive din contractele încheiate între comercianţi şi consumatori.
Prin dispozițiile noului Cod de Procedură Civilă, dacă un judecător stabilește într-un dosar că o clauză dintr-un contract este abuzivă, atunci banca sau prestatorul de servicii respectiv trebuie să elimine respectiva clauză din toate contractele similare. România ar fi trebuit să aplice această reglementare din 2007, pentru că este un text de directivă a Comisiei Europene în acest sens.
În ultimii ani, contractele de credit cu băncile au făcut obiectul unor procese, instituțiile de credit fiind acuzate de instituirea unor practici abuzive.
Casa de Avocatura Coltuc a prezentat miercuri situația proceselor dintre bănci și clienți. BCR, Volksbank, Piraeus Bank, Bancpost, OTP Bank, Banca Transilvania și UniCredit Tiriac Bank au fost implicate in peste 3.000 de procese cu clienții în perioada 2010-2012, din care 1.200 de cauze au fost câștigate irevocabil de debitori. Legea 76/2012 îi împuternicește pe judecători să oblige băncile să elimine o clauză abuzivă din toate contractele de același gen atunci când constată existența acesteia într-un anumit caz, însă această prevedere nu a intrat în vigoare în absența noului Cod de Procedura Civilă.
Guvernul se află sub presiunea lobby-ului bancar, al Fondului Monetar Internațional și al Băncii Naționale pentru a nu pune în aplicare această prevedere, pentru că ar duce la pierderi masive pentru sistemul bancar. Băncile se tem că intrarea în vigoare a acestei prevederi le va aduce pierderi de 600-700 milioane euro.
V.B.