Sub 3% din români încap în adăposturile de protecție civilă în cazul unui dezastru, conform informațiilor colectate de Info Sud-Est de la toate inspectoratele pentru situații de urgență din țară.
De asemenea, conform datelor strânse de la primării, în medie, 4,8% din populația municipiilor-reședință din România ar încăpea în refugii. În Capitală, 9,28% dintre bucureșteni și-ar găsi un loc în adăpost.
Prin comparație, Finlanda și Elveția au capacitatea de a-și adăposti aproape toți locuitorii, Danemarca și Suedia aproximativ 80% din populație, iar Germania a început să-și modernizeze adăposturile și să crească bugetul pentru protecția civilă, după războiul din Ucraina.
Info Sud-Est a inventariat numărul „buncărelor” din România, capacitatea acestora, când au fost reabilitate ultima dată, ce utilități au și ce primării au alocat bani în 2022 pentru renovarea și amenajarea acestora, în contextul războiului din Ucraina.
Mai multe primării au raportat că nu pot începe un plan de igienizare, deoarece adăposturile se află în subordinea asociațiilor de proprietari. Instituțiile, aflate în această situație, sunt primăriile Sibiu, Satu Mare, Slobozia și Focșani.
Majoritatea municipiilor din țară au comunicat că adăposturile dispun de instalații electrice, grupuri sanitare, filtroventilație și apă.
În statistica realizată de ISE nu sunt luate în considerare subsolurile de blocuri sau gurile de metrou din Capitală. De asemenea, din cauza datelor furnizate în mod neunitar de primării, ISU și prefecturi nu s-a reușit identificarea în fiecare caz a adăposturilor publice și private, de aceea s-a folosit în statistică numărul total al adăposturilor, publice și private, existente.
Adina Silav