5.4 C
București
marți, 5 noiembrie 2024 - 11:22
No menu items!

SUA testează sisteme antirachetă similiare celor de la Deveselu

spot_img

Statele Unite vor face luna aceasta, în largul Marii Britanii, un test pentru interceptarea unei rachete balistice, verificând sisteme de tip SM-3, similare cu cele care vor fi instalate în România, a anunțat Flota a VI-a americană.

Potrivit presei americane, patru nave ale Marinei SUA şi opt din alte ţări vor participa la manevre militare organizate spre sfârşitul lunii octombrie în Oceanul Atlantic. În cadrul acestor manevre, o rachetă balistică fără încărcătură va fi lansată dintr-un poligon militar situat în Arhipelagul britanic Hebridele Exterioare.

Obuzul balistic va fi interceptat cu un sistem de tip Aegis SM-3 maritim. Un astfel de sistem, dar terestru va fi instalat în baza antirachetă de la Deveselu (judeţul Olt).

Sistemul american de apărare antibalistică operează cu interceptoare terestre (fixe şi mobile) şi maritime, capabile să lanseze rachete pentru interceptarea unor dispozitive cu rază scurtă, medie şi lungă de acţiune înainte de a intra în spaţiul aerian şi în zona teritorială a SUA. Cel puţin 13 sisteme terestre de interceptare antirachetă există pe Coasta de Vest a SUA, la Fort Greely (Alaska) şi Vandenberg (California). Până în 2017, în vestul SUA vor exista în total 44 de rampe de interceptoare antirachetă.

Sistemul Aegis, instalat pe nave militare sau pe platforme maritime, are rolul de a intercepta rachete cu rază scurtă şi medie de acţiune. În prezent, există cel puţin 24 de sisteme Aegis instalate pe nave militare americane, majoritatea patrulând în Oceanul Pacific. Tot sisteme Aegis urmează să fie utilizate în planul de creare a unui „scut antirachetă” NATO în Europa, scopul declarat fiind contracararea ameninţărilor reprezentate de ţări precum Iranul.

Sisteme Aegis adaptate pentru uz terestru (Aegis Ashore) urmează să fie instalate la baza de la Deveselu (România) şi în Polonia. O altă componentă a sistemului antibalistic este sistemul terestru mobil de mare altitudine THAAD, instalat pe camioane militare.