Încetarea tranzitului de gaze rusești prin teritoriul Ucrainei reprezintă una dintre „cele mai costisitoare înfrângeri” ale Moscovei, a declarat John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al SUA, citat de publicația The Kyiv Independent.
Ucraina a oprit tranzitul gazelor naturale rusești pe teritoriul său începând cu 1 ianuarie. Kievul a avertizat în repetate rânduri că nu va prelungi contractul care a expirat la sfârșitul anului 2024, „deoarece nu dorește să finanțeze războiul Rusiei”.
Această decizie va lipsi Rusia de aproximativ 6,5 miliarde de dolari anual din veniturile obținute din vânzările de gaze către Europa, potrivit lui Kirby. Purtătorul de cuvânt a adăugat că SUA încearcă, de asemenea, să limiteze Rusia prin sancțiuni și restricții la export.
Între timp, Washingtonul încearcă să crească aprovizionarea cu energie a Europei, în special cu gaze naturale lichefiate (GNL). Potrivit lui Kirby, în prezent, 50% din importurile europene de GNL provin din SUA.
Una dintre consecințele încetării contractului dintre Rusia și Ucraina a fost că Gazprom a suspendat livrarea gazelor naturale către Moldovagaz, companie din Republica Moldova care transfera toată cantitatea în Transnistria, zonă controlată de Rusia, unde compania MGRES producea current electric, exportat ulterior către zona controlată de autoritățile constituționale.
Republica Moldova a declarat stare de urgență energetică începând cu 16 decembrie 2024. Guvernul de la Chișinău a transmis că nerespectarea de către Federația Rusă a contractului livrărilor de gaze naturale consumatorilor din Transnistria poate provoca o criză umanitară. Tehnic, Gazprom poate aduce gaze în Republica Moldova prin Coridorul Sudic (Turcia – Bulgaria – România), dar a refuzat această variantă.
Energia electrică pentru malul stâng al Nistrului (Transnistria) este asigurată în continuare de MGRES, care funcționează pe bază de cărbune. În condițiile în care se înregistrează un deficit acut de energie, pentru a evita supraîncărcarea rețelei sunt efectuate deconectări în evantai, a câte 8 ore pe zi.
Într-un comunicat de presă, după convorbirea de miercuri între Maia Sandu și Volodimir Zelenski, Președinția Republicii Moldova afirmă că oprirea livrării gazelor naturale de către compania rusească Gazprom, contrar obligațiilor contractuale, „a generat o criză acută”, iar „mii de oameni se confruntă cu lipsa căldurii, a luminii și, în unele cazuri, a accesului la apă potabilă, în condiții de frig și dificultăți economice”.
T. S.