6.1 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 21:44
No menu items!

SUA încurajează în privat Ucraina să se arate deschisă la negocierile cu Rusia

spot_img

Administraţia americană a preşedintelui democrat Joe Biden cere în privat Ucrainei să se arate în mod public deschisă negocierilor cu Rusia şi să renunţe la refuzul său de a dialoga cu această ţară până când preşedintele rus, Vladimir Putin, nu pleacă de la putere, scrie cotidianul american The Washington Post, citat de Reuters.

Potrivit ziarului american, această solicitare a Washingtonului nu are ca scop să oblige Kievul să se aşeze la masa negocierilor. Mai degrabă decât o formă de presiune asupra Ucrainei, această strategie ar căuta să se asigure că executivul ucrainean îşi păstrează sprijinul de care are nevoie din partea altor naţiuni, care au de suferit din cauza războiului din Ucraina, prin inflaţie şi preţuri la energie în continuă creştere, potrivit The Washington Post.

Oficialii americani și ucraineni au recunoscut că interzicerea discuțiilor de către președintele ucrainean Volodimir Zelensky cu președintele rus Vladimir Putin a generat îngrijorare în anumite părți ale Europei, Africii și Americii Latine, unde efectele războiului asupra costurilor alimentelor și combustibilului sunt resimțite cel mai puternic.

„Oboseala din Ucraina este un lucru real pentru unii dintre partenerii noștri”, a spus un oficial american sub protecţia anonimatului.

Zelenski a semnat un decret pe 4 octombrie prin care declară oficial perspectiva oricăror discuții ucrainene cu Putin „imposibilă”, dar lăsând ușa deschisă discuțiilor cu Rusia.

Consiliul de Securitate Națională de la Casa Albă nu a făcut niciun comentariu imediat cu privire la acuratețea raportului.

„Am mai spus-o și o vom spune din nou: acțiunile vorbesc mai tare decât cuvintele. Dacă Rusia este pregătită pentru negocieri, ar trebui să-și oprească bombele și rachetele și să-și retragă forțele din Ucraina”, a spus pentru Reuters un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat.

Purtătorul de cuvânt a notat, de asemenea, remarcile lui Zelenski în care a spus: „Suntem pregătiți pentru pace, pentru o pace corectă și dreaptă, a cărei formulă am exprimat-o de multe ori”.

Consilierul american pentru securitate națională, Jake Sullivan, a declarat vineri, în timpul unei vizite la Kiev, că sprijinul Washingtonului pentru Ucraina va rămâne „neclintit și neclintit” după alegerile pentru Congres de la jumătatea mandatului de marți.

Statele Unite au anunțat asistență suplimentară de securitate în valoare de 400 de milioane de dolari pentru Ucraina, inclusiv recondiționarea tancurilor T-72 din Republica Cehă și rachete pentru apărarea antiaeriană HAWK care ar putea fi folosite împotriva dronelor și rachetelor de croazieră rusești. Noua asistență a adus valoarea ajutorului militar american trimis la Kiev la peste 18,2 miliarde de dolari de la invazie.

                                                                                                                    Adina Silav