15 C
București
joi, 19 septembrie 2024 - 4:50
No menu items!

SUA încearcă să modereze răspunsul Israelului: Nu bombardați Beirutul!

spot_img

Statele Unite ale Americii fac eforturi diplomatice pentru a descuraja Israelul să lovească Beirutul, capitala Libanului, sau infrastructura civilă majoră, ca răspuns la un atacul de sâmbătă cu rachete de pe Înălțimile Golan, potrivit Reuters, care citează cinci surse apropiate situației.

Washingtonul se grăbește să evite un război în toată regula între Israel și mișcarea libaneză Hezbollah, susținută de Iran, după ce atacul cu rachete din Golan a ucis 12 tineri la sfârșitul săptămânii trecute. Cele cinci persoane citate includ oficiali libanezi și iranieni, precum și diplomați din Orientul Mijlociu și Europa.

Israelul și SUA au învinuit Hezbollah pentru atacul cu rachete, deși gruparea a negat responsabilitatea.

Accentul efortului diplomatic a fost pus pe limitarea răspunsului Israelului, îndemnându-l să nu vizeze Beirutul, capitala Libanului cu o mare densitate a populației, suburbiile din sudul orașului, care reprezintă baza principală a Hezbollah, sau infrastructura cheie precum aeroporturile și podurile.

Vicepreședintele parlamentului libanez, Elias Bou Saab, care a declarat că a fost în contact cu mediatorul american Amos Hochstein de la atacul de sâmbătă din Golan, a declarat pentru Reuters că Israelul ar putea evita amenințarea unei escaladări majore prin cruțarea capitalei și a împrejurimilor sale.

„Dacă evită civilii și evită Beirutul și suburbiile sale, atunci atacul lor ar putea fi bine calculat”, a spus el.

Oficialii israelieni au declarat că vor să afecteze Hezbollah, dar nu să antreneze regiunea într-un război total. Cei doi diplomați din Orientul Mijlociu și Europa au declarat că Israelul nu s-a angajat să evite atacurile asupra Beirutului, suburbiilor sale sau infrastructurii civile.

Departamentul de Stat al SUA a declarat că nu va comenta detaliile conversațiilor diplomatice. „Sprijinul nostru pentru securitatea Israelului este ferm și neclintit împotriva tuturor amenințărilor susținute de Iran, inclusiv Hezbollah”, a declarat un purtător de cuvânt pentru Reuters.

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby, a declarat reporterilor că Israelul are tot dreptul să răspundă la atacul din Golan. „Dar nimeni nu dorește un război mai amplu”, a adăugat el. „În ceea ce privește conversațiile din weekend, puteți fi siguri că le-am avut și le-am avut la mai multe niveluri. Dar nu am de gând să detaliez esența acestor conversații”.

Eforturile diplomatice din ultimele două zile fie au vizat obținerea unei abordări calibrate similare celei care a limitat schimbul de atacuri cu rachete și drone din aprilie între Israel și Iran, declanșat de un atac israelian asupra consulatului iranian din Damasc.

Un oficial iranian a declarat că Statele Unite au transmis, de asemenea, mesaje către Teheran de cel puțin trei ori de la atacul de sâmbătă de pe Înălțimile Golan, „avertizând că escaladarea situației ar fi în detrimentul tuturor părților”.

Hezbollah este cea mai puternică rețea de grupuri proxy regionale din „Axa rezistenței” a Iranului și este aliată cu gruparea palestiniană Hamas. De când a izbucnit războiul din Gaza, în octombrie anul trecut, acesta atacă în mod constant armata israeliană, aflată de cealaltă parte a frontierei de sud a Libanului.

În timpul unui război din 2006, ultima dată când Israelul și Hezbollah au avut un conflict major, forțele israeliene au bombardat suburbiile sudice ale Beirutului, cunoscute sub numele de Dahiya, lovind clădiri afiliate Hezbollah, precum și turnuri rezidențiale. Aeroportul din Beirut a fost bombardat și scos din funcțiune, iar în Liban au fost distruse poduri, drumuri, benzinării și alte infrastructuri.

Ministrul israelian al Apărării i-a comunicat luni omologului său american că Hezbollah, susţinut de Iran, va fi tras la răspundere pentru atacul cu rachetă care a ucis 12 tineri pe Înălţimile Golan. Acest teritoriu este locuit de comunitatea druzilor și a fost anexat de Israel în 1981, anterior aparținând Siriei.

T. S.