Guvernul Statelor Unite împreună cu firma americană NuScale Power vor finanța cu 14 milioane de dolari studiile de proiectare pentru instalarea în România a unor centrale de tip SMR (reactor modular mic), primele de acest fel în Europa. Anunțul a fost făcut de Casa Albă cu ocazia summitului G7 și a fost salutat de președintele Klaus Iohannis, care subliniază că asigurarea securității energetice este un obiectiv comun al Parteneriatului Strategic bilateral.
Președintele Joe Biden a venit la summitul G7 din Germania având printre obiective lansarea unui parteneriat cu ţările în curs de dezvoltare în domeniul investițiilor în infrastructură, potrivit unui comunicat al Casei Albe.
„Guvernul Statelor Unite împreună cu firma americană NuScale Power LLC vor oferi 14 milioane de dolari pentru susținerea studiului de proiectare în vederea implementării de către România a unei centrale de tip SMR (Small Modular Reactor), prima de acest fel. Grație eforturilor guvernului SUA, beneficiind de susținere din partea Departamentului Comerțului și de asistență tehnică din partea statului și al USTDA, această investiție este menită să deblocheze mai multe miliarde de dolari și să pună în valoare ingeniozitatea SUA în sectorul nuclear avansat, să accelereze tranziția către o energie curată, să creeze mii de locuri de muncă și să consolideze securitatea energetică europeană, respectând în același timp cele mai înalte standarde de siguranță, securitate și neproliferare nucleară”, arată Casa Albă.
„Salut anunțul președintelui Biden privind cooperarea energetică dintre România și Statele Unite ale Americii, de 14 milioane de dolari, pentru o nouă etapă a programului de reactoare modulare în România. Asigurarea securității energetice este un obiectiv comun al Parteneriatului Strategic dintre România și SUA”, a reacționat președintele Klaus Iohannis pe Twitter.
Primul reactor modular mic (SMR) din România va fi instalat la fosta termocentrală de la Doicești, din județul Dâmbovița, au anunțat luna trecută Nuclearelectrica și compania americană NuScale la un seminar organizat la București în parteneriat cu Departamentul de Comerț al Statelor Unite.
Amplasamentul a fost identificat în urma unui studiu care a costat 1,2 milioane de dolari, fonduri primite de Nuclearelectrica la începutul anului 2021 în cadrul unui grant oferit tot de guvernul american pentru a identifica și evalua diferite amplasamente pentru implementarea reactoarelor modulare mici în România.
Adina Silav
SURSA FOTO: SNN