Pandemia de COVID-19 continuă să se agraveze în SUA cu o viteză exponenţială, cu două recorduri înregistrate într-o săptămână, dar introducerea unor obligaţii precum portul măştii se loveşte de rezistenţa aleşilor şi a cetăţenilor în numele libertăţii individuale, relatează AFP, conform Agerpres.
Cu 68.000 de noi cazuri raportate joi, ţara rămâne în plină ascensiune epidemică, şi nu a avut niciodată atâţia pacienţi spitalizaţi pentru coronavirus din 23 aprilie, potrivit Covid Tracking Project.
Tendinţa numărului de morţi, care a scăzut în mai şi iunie, a început să crească din nou de săptămâna trecută, în timp ce pentru multe state din sud, precum Florida, bilanţurile zilnice sunt cele mai grave de la începutul pandemiei. De asemenea, epidemia continuă să se extindă în ţară, în Idaho, Tennessee şi Mississippi.
Cota de încredere a lui Donald Trump este în cădere liberă. Numai 38% dintre americani mai aprobă acum modul în care liderul de la casa Albă a gestionat pandemia, faţă de 51% în luna martie, potrivit unui sondaj al Washington Post publicat vineri.
„Ar trebui cu adevărat să ne reorganizăm, să facem o pauză”, a declarat joi Anthony Fauci, director al Institutului pentru boli infecţioase şi cel mai cunoscut expert din SUA, într-o conversaţie prin videoconferinţă cu şeful Facebook.
„Nu vorbesc neapărat de o reintrare în izolare, dar trebuie să ne spunem că trebuie să facem lucrurile într-un mod mult mai măsurat”, a spus el.
Nicio regulă naţională nu a reglementat ieşirea din izolare şi numeroase state au ars etapele de redeschidere, potrivit lui Anthony Fauci. Mai multe state au dat însă înapoi cu măsurile de relaxare, reînchizând în special barurile şi uneori sălile de sport, cinematografele, locurile de cult şi magazinele.
Primarii au reacţionat dând dispoziţii locale de reintrare în izolare sau de port obligatoriu al măştii. Însă în Georgia, în sud, guvernatorul republican Brian Kemp a acţionat-o în judecată de primăriţa din capitala Atlanta pentru a anula dispoziţia de port obligatoriu al măştii.
„Suntem cu toţii de acord că portul măştii este eficient, dar sunt sigur că georgienii nu au nevoie de o obligaţie pentru a acţiona cum trebuie”, a declarat vineri guvernatorul Georgiei, Brian Kemp.
„Decizia sa de a închide companiile şi de a submina creşterea economică este catastrofală”, a spus Brian Kemp, care apreciază că portul măştii este rău pentru magazine. „Refuz să las aceste decizii dezastruoase să ameninţe viaţa şi munca cetăţenilor noştri”, a adăugat el.
Primăriţa, Keisha Lance Bottoms, o democrată intrată oficial în cursă pentru a fi numită colistiera lui Joe Biden pentru alegerile prezidenţiale, este convinsă că este vorba despre „represalii” politice.
„Nu este probabil o coincidenţă că plângerea a fost depusă a doua zi după vizita lui Donald Trump la Atlanta”, a spus primăriţa. ea însăşi infectată cu noul coronavirus, vineri, pe postul CNN.
Ea a spus de altfel că preşedintele nu purta mască când a sosit pe aeroportul internaţional din Atlanta, încălcând dispoziţia sa care, susţine ea, se aplică bine în clădirile municipale.
Exemplele de conflicte în jurul portului măştii abundă însă şi în alte locuri din ţară.
În Texas, stat ultraconservator, guvernatorul Greg Abbott a sfârşit prin a dispune obligativitatea portului măştii în locurile publice, dar comitetele republicane locale din regiuni mai conservatoare din Texas au adoptat moţiuni de cenzură simbolice împotriva sa, acuzându-l că încalcă principiile republicane ale responsabilităţii individuale, potrivit Texas Tribune. Houston, cel mai mare oraş texan, vrea să reintre în carantină, dar guvernatorul refuză.
„Nu fiţi oi”, a declarat la sfârşitul lui iunie şeriful unui comitat din statul Washington, unde a apărut pentru prima dată epidemia în SUA şi unde numărul de cazuri este din nou în creştere.
Şerifii, care în multe cazuri sunt aleşi, din California, Carolina de Nord şi din alte state, au mai spus şi că nu vor controla dacă se respectă obligativitatea portului măştii în comitatele lor.
Forţa SUA, federalismul şi descentralizarea sa se dovedeşte a fi o slăbiciune când vine vorba de a reacţiona la o epidemie care nu cunoaşte frontiere, comentează France Presse.