6.1 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024 - 0:41
No menu items!

SUA au testat sistemul de apărare antirachetă care va fi instalat la Deveselu. Care a fost rezultatul testului

spot_img

Sistemul Aegis, instalat pe nave militare sau pe platforme maritime, are rolul de a intercepta rachete cu rază scurtă şi medie de acţiune

racheta

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a salutat, într-un comunicat de presă, desfăşurarea cu succes, miercuri, a primului test care implică elemente ale sistemului de apărare antirachetă Aegis Ashore.

Realizat de Agenţia de Apărare Antirachetă şi Marina SUA, testul – efectuat cu un interceptor de tip SM3 Block I B, care va fi instalat si la Baza Deveselu – confirmă funcţionalitatea sistemului Aegis Ashore, precum şi derularea în parametri optimi a Abordării Adaptive în Etape privind Apărarea împotriva Rachetelor Balistice în Europa (European Phased Adaptive Approach / EPAA). Acest test reprezintă un reper important în dezvoltarea etapei a II-a a EPAA, care presupune operaţionalizarea facilităţii anti-rachetă din Baza Militară Deveselu la orizontul anului 2015. Ca parte a EPAA, Baza Deveselu va constitui contribuţia României la arhitectura sistemului de apărare antirachetă dezvoltat de NATO.

Ministerul Afacerilor Externe

comunicat de presă

MAE menţionează că, prevăzută să atingă capacitatea operaţională la orizontul anului 2015, Faza a II-a a EPAA va permite extinderea protecţiei asupra unei părţi a teritoriului Aliat european împotriva rachetelor balistice cu rază scurtă şi medie de acţiune. „Natura exclusiv defensivă a sistemului antirachetă al SUA şi conformitatea utilizării sale cu Carta Organizaţiei Naţiunilor Unite reflectă voinţa României şi a SUA de a contribui la legitima apărare a Alianţei Nord Atlantice, pentru menţinerea păcii şi securităţii internaţionale„, precizează sursa citată.

La rândul lor, reprezentanții Departamentului american al Apărării au anunțat, tot Statele Unite au efectuat cu succes un prim test al sistemului antirachetă Aegis de tip terestru.

În cadrul testului a fost utilizată o rachetă de tip SM-3 IB, care a interceptat ţinta propusă, în cadrul simulării.

Sistemele testate sunt cele care vor fi utilizate în proiectul „Abordare adaptivă etapizată”, care prevede instalarea unor elemente antirachetă în România, până în 2015, şi în Polonia, până în 2018.

Sistemul american de apărare antibalistică operează cu interceptoare terestre (fixe şi mobile) şi maritime, capabile să lanseze rachete pentru interceptarea unor dispozitive cu rază scurtă, medie şi lungă de acţiune înainte de a intra în spaţiul aerian şi în zona teritorială a Statelor Unite. Cel puţin 13 sisteme terestre de interceptare antirachetă există pe Coasta de Vest a SUA, la Fort Greely (Alaska) şi Vandenberg (California). Până în anul 2017, în vestul SUA vor exista, în total, 44 de rampe de interceptoare antirachetă.

Sistemul Aegis, instalat pe nave militare sau pe platforme maritime, are rolul de a intercepta rachete cu rază scurtă şi medie de acţiune. În prezent, există cel puţin 24 de sisteme Aegis instalate pe nave militare americane, majoritatea patrulând în Oceanul Pacific. Tot sisteme Aegis urmează să fie utilizate în planul de creare a unui „scut antirachetă” NATO în Europa, scopul fiind contracararea ameninţărilor reprezentate de ţări precum Iranul. Sisteme Aegis adaptate pentru uz terestru (Aegis Ashore) urmează să fie instalate la baza de la Deveselu (România) şi în Polonia. O altă componentă a sistemului antibalistic este sistemul terestru mobil de mare altitudine THAAD, instalat pe camioane militare.

Marți, și Rusia a efectuat cu succes un nou test de rachetă balistică intercontinentală de tip Topol lansată de la o bază militară din apropierea Mării Caspice, au anunțat agențiile de presă ruse citând Ministerul Apărării de la Moscova. Testul a fost efectuat la ora locală 21.08 (17.08 GMT) de la poligonul Kapustin Iar (sud).

R.D.