2.9 C
București
vineri, 20 decembrie 2024 - 3:45
No menu items!

SUA au dat voie Ucrainei să folosească rachete cu rază lungă de acțiune. Rușii amenință cu al Treilea Război Mondial

spot_img

Președintele Statelor Unite, Joe Biden, a autorizat pentru prima oară folosirea de către Ucraina a armamentului american pentru atacarea în profunzime a teritoriului Rusiei, conform mai multor surse din interiorul guvernului american, relatează AP.

Decizia reprezintă o schimbare majoră de abordare a guvernului american și vine cu puțin timp înainte de plecarea din funcție a actualei administrații, în urma alegerii la Casa Albă a lui Donald Trump în alegerile din 5 noiembrie.

Decizia este cu atât mai importantă cu cât vine în condițiile în care Trump a vorbit permanent în campanie de o reducere a sprijinului american pentru Ucraina și a vorbit de o încheiere rapidă a războiului.

Ucraina ar putea să efectueze primele sale atacuri cu rază lungă de acţiune în zilele următoare, au declarat sursele, fără a dezvălui detalii din cauza preocupărilor legate de securitatea operaţională.

Primele atacuri la mare distanţă vor fi probabil efectuate cu ajutorul rachetelor ATACMS, care au o rază de acţiune de până la 190 mile (306 km), potrivit surselor.

Reacția Rusiei: Atacurile cu rachete americane ar putea duce la un război mondial

Decizia Washingtonului de a permite Kievului să lovească adânc în Rusia cu rachete americane cu rază lungă de acţiune escaladează conflictul din Ucraina şi ar putea duce la al Treilea Război Mondial, au afirmat parlamentari ruşi de rang înalt, potrivit Reuters.

„Occidentul a decis un astfel de nivel de escaladare care s-ar putea încheia cu statul ucrainean în ruine complete până dimineaţă”, a transmis, duminică, pe aplicaţia de mesagerie Telegram Andrei Klishas, membru de rang înalt al Consiliului Federaţiei, camera superioară a parlamentului rus.

Vladimir Dzhabarov, prim-adjunct al şefului Comisiei pentru afaceri internaţionale din camera superioară a Rusiei, a declarat că răspunsul Moscovei va fi imediat.

„Acesta este un pas foarte mare spre începerea celui de-al Treilea Război Mondial”, a declarat Dzhabarov, citat de agenţia de presă de stat TASS.

Preşedintele Vladimir Putin a declarat în septembrie că Occidentul va lupta direct cu Rusia dacă va permite Ucrainei să lovească teritoriul rus cu rachete cu rază lungă de acţiune de fabricaţie occidentală, o mişcare despre care a spus că va modifica natura şi amploarea conflictului.

Rusia ar fi forţată să ia ceea ce Putin a numit „decizii adecvate” pe baza noilor ameninţări.

Rachete ATACMS, rază de acţiune de 306 km

Rachetele ATACMS ( Army Tactical Missile System) pot lovi ţinte aflate la o distanţă de aproximativ 190 de mile (306 km). Acestea transportă 226 kg de încărcătură explozivă, potrivit producătorului lor, Lockheed Martin.

Proiectate în anii 1990 şi utilizate pentru prima dată în Irak în 1991, rachetele ATACMS au încetat de atunci să mai fie produse în serie, provocând temeri în Statele Unite că acestea ar putea rămâne fără stocuri în cazul în care ar fi trimise prea multe către o ţară terţă. Potrivit unei estimări recente a site-ului de specialitate Defense Express, Washingtonul dispune de 2 500 de ATACMS, dintre care 1 500 cu o rază de acţiune de 300 de kilometri.

Washingtonul a livrat rachete ATACMS Ucrainei pentru prima dată în octombrie 2023, însă raza lor de acţiune era încă limitată la 165 de kilometri. Noua lor versiune, cu o rază de acţiune aproape dublată, a fost utilizată pentru prima dată de armata ucraineană în aprilie 2024, potrivit agenţiei americane Associated Press.

La acel moment, utilizarea lor era limitată la teritoriul ucrainean. Ţintele din Crimeea, anexată de Rusia în februarie 2014, şi din alte teritorii ocupate au fost vizate în aprilie de forţele ucrainene.

Folosirea acestor arme ar permite Ucrainei să ajungă la locurile de logistică ale armatei ruse şi la aerodromurile de pe care decolează bombardierele sale.

Rachetele ATACMS furnizate de Statele Unite ar trebui să fie utilizate iniţial în regiunea Kursk de la frontiera rusă, unde soldaţi nord-coreeni au fost desfăşuraţi în sprijinul trupelor ruse, potrivit New York Times, care citează oficiali americani vorbind sub rezerva anonimatului.

Decizia Washingtonului de a autoriza Ucraina să utilizeze aceste rachete a fost o reacţie la desfăşurarea de trupe nord-coreene, potrivit acestor oficiali.

                                                                                                                 Adina Bucur