Ucraina a avut ajutor din partea Statelor Unite când a ţintit, cu succes, cu rachete de croazieră preţioasa navă de război a Rusiei, Moskva, luna trecută, afirmă surse citate de CNN.
Crucișătorul Moskva s-a scufundat pe 14 aprilie, după ce a fost lovită de două rachete ucrainene – un eșec militar de răsunet, pe care Rusia nu îl recunoaște. Cauza oficială a pierderii navei este un incendiu la bord.
Potrivit unor surse familiare cu evenimentele, forţele ucrainene le-au cerut americanilor informaţii referitoare la o navă aflată în Marea Neagră, scrie CNN. Americanii ar fi identificat atunci bastimentul drept Moskva şi ar fi precizat poziţia sa.
Nu este clar dacă SUA știau că Ucraina va lovi nava, SUA nefiind implicate în această decizie, au subliniat sursele.
De câteva luni, SUA oferă forţelor ucrainene informaţii despre mişcările de trupe ruse în Ucraina, inclusiv discuţii interceptate despre planurile militare ale Rusiei. De asemenea, oferă Ucrainei informaţii maritime pentru a-i permite să înţeleagă ameninţările pe care le ridică navele ruseşti din Marea Neagră, dintre care multe trag rachete spre teritoriul ucrainean.
Totuşi, sunt limite clare cu privire la ce SUA va împărtăşi, au declarat mai multe surse pentru CNN.
De exemplu, SUA a refuzat până acum să ofere informaţii Ucrainei despre potenţiale ţinte în interiorul Rusiei. În timp ce informaţiile pe care SUA le împărtăşeşte despre mişcările de trupe ruse în Ucraina pot include detalii despre vehicule şi tipul de forţe dintr-o anumită locaţie.
Departamentul american al Apărării a negat, joi, furnizarea de informaţii care le-au permis forţelor ucrainene să vizeze ofiţeri ruşi cu grad înalt în apropierea frontului, după cum a raportat New York Times.
Este adevărat că Statele Unite transmit Kievului elemente de informaţii „pentru a-i ajuta pe ucraineni să-şi apere ţara”, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby. Dar, a adăugat el, „nu oferim informaţii despre locul în care se află înalţi comandanţi militari pe câmpul de luptă şi nici nu participăm la deciziile de ţintire luate de armata ucraineană”.
Adina Silav