Administrația Biden este „deschisă” la trimiterea de rachete de croazieră cu rază lungă de acțiune Ucrainei, o măsură care ar oferi avioanelor F-16 ale Kievului mai multă eficiență în luptă, potrivit publicației americane Politico.com.
Dorința Casei Albe de a oferi Ucrainei rachetele JASSM (Joint Air-to-Surface Standoff Missile) vine în contextul în care ofensiva terestră a Kievului, care a avut un succes surprinzător în interiorul Rusiei, intră în cea de-a doua săptămână. Această ofensivă îl pune într-o situație jenantă pe Vladimir Putin și îl forțează să redirecționeze trupele de pe câmpul de luptă din Ucraina.
Încă nu a fost luată nicio decizie finală privind trimiterea rachetelor, dar administrația lucrează acum la detaliile complicate, potrivit unui oficial al administrației Biden. Aceste aspecte includ revizuirea transferului de tehnologii sensibile și asigurarea faptului că avioanele ucrainene le pot lansa. O rachetă JASSM are 2.400 de kilograme și transportă un focos de 1.000 de kilograme.
Sursele citate au solicitat anonimatul. Oficial, Pentagonul a refuzat să comenteze dacă a aprobat transferul rachetei.
Dezbaterea despre JASSM aduce aminte de atmosfera creată cu ocazia transferului altor arme sofisticate, considerate inițial ca fiind imposibil de transferat către Ucraina, pentru a nu ostiliza Rusia dincolo de o limită care ar putea genera un conflict deschis.
”Unii membri ai Congresului și adversari politici au acuzat administrația Biden că se mișcă prea încet pentru a oferi Kievului echipamentul de care are nevoie pentru a câștiga războiul. Cu toate acestea, pentru un conflict care are doar 30 de luni, aprobările de avioane F-16, tancuri Abrams, rachete de croazieră, sisteme de apărare aeriană Patriot și transportoare de infanterie moderne au transformat o armată din era sovietică într-una dintre cele mai puternice pe câmpul de luptă din Europa”, se afirmă în analiza publicației americane.
Posibila mișcare are loc în ultimele luni ale mandatului președintelui Joe Biden, după care nivelul de sprijin al SUA pentru Ucraina ar putea deveni nesigur dacă fostul președinte Donald Trump va prelua din nou Casa Albă.
Rachetele lansate din aer ar oferi forțelor aeriene ucrainene o capacitate pe care doar alte câteva state o au: lansarea unei rachete de croazieră la peste 320 km de un avion de vânătoare de a patra generație fabricat în SUA.
În timp ce discuțiile continuă la Casa Albă și la Pentagon, oficialul administrației a avertizat că mai este mult de lucru înainte ca rachetele să ajungă efectiv în Ucraina, inclusiv să se asigure că avioanele existente ale Kievului din era sovietică și avioanele F-16 proaspăt livrate pot lansa racheta către țintă.
Pentagonul colaborează deja cu Ucraina cu privire la aceste aspecte tehnice, au declarat două dintre surse.
JASSM, dezvoltată de Lockheed Martin și lansată pentru prima dată la începutul anilor 2000, a fost utilizată de SUA rar în operațiuni militare. Ucraina deține deja rachete cu lansare aeriană și terestră furnizate de SUA, Marea Britanie și Franța, care pot atinge aproape 320 km de la punctul lor de lansare, însă restricțiile privind utilizarea rachetelor în interiorul Rusiei rămân deocamdată în vigoare.
Limitările, care stipulează că Ucraina nu poate utiliza arme furnizate de SUA în interiorul Rusiei decât dacă se află chiar dincolo de graniță și numai pentru autoapărare, au frustrat Kievul, care a cerut în repetate rânduri mână liberă pentru a lovi forțele rusești în interiorul Rusiei. Oricum, s-ar putea să fie prea târziu pentru Ucraina să își folosească rachetele existente pentru a lovi avioanele rusești la bazele lor, deoarece armata rusă și-a mutat avioanele de luptă dincolo de raza de acțiune a acestor rachete în luna mai, potrivit oficialului administrației.
Polonia, Australia și Finlanda dețin rachete JASSM, în timp ce Japonia și Țările de Jos au semnat acorduri de achiziționare a rachetelor în luna iulie, livrările fiind așteptate în următorii ani. Germania, Grecia, România și Danemarca sunt, de asemenea, în discuții pentru a cumpăra racheta.
Producătorul de rachete Lockheed Martin a livrat peste 4.100 de JASSM în diferite configurații Forțelor Aeriene ale SUA și aliaților de-a lungul anilor. O nouă linie de producție din Alabama produce aproximativ 45 de rachete pe lună pentru a atinge obiectivul de stocare de 7.200 de rachete, potrivit datelor Pentagonului.
Rachetele JASSM ar oferi Ucrainei o creștere semnificativă a razei de acțiune, deoarece este probabil ca avioanele F-16 donate în această vară de țările europene să zboare aproape de liniile rusești de teama de a nu fi doborâte.
SUA și aliații s-au angajat deja să trimită Ucrainei o varietate de muniții aer-aer și aer-sol pentru F-16, însă livrările de JASSM ar oferi Kievului cea mai puternică armă și cea mai lungă rază de acțiune din arsenalul forțelor sale aeriene.
V. B.