Agenţia Americană pentru Alimente şi Medicamente (FDA) a aprobat un medicament revoluţionar ce foloseşte virusul herpes pentru a pătrunde în tumorile cancerului de piele şi a le reduce dimensiunea, în unele cazuri.
În primă fază FDA va permite folosirea medicamentului injectabil Imlygic, produs de Amgen Inc, doar în melanoame ce nu pot fi îndepărtate chirurgical. Compania a declarat că un singur tratament ar costa în jur de $65.000, în funcţie de durată.
Medicamentul este injectat direct în ţesutul tumoral, unde foloseşte virusul herpes ca un fel de cal Troian pentru a trece pe lângă şi a distruge celulele canceroase. Funcţionează prin folosirea unui fragment de gene menite să stimuleze sistemul imunitar, în combinaţie cu o versiune modificată a virusului herpex simplex.
În ciuda abordării inovatoare a medicamentului, FDA a subliniat faptul că nu există nicio dovadă că ar extinde durata de viaţă a pacienţilor. În schimb, studiile efectuate de Amgen Inc arată că dimensiunea tumorilor s-a redus la aproximativ 16% dintre pacienţii injectaţi cu Imlygic, în comparaţie cu rata de succes de 2% printre pacienţii care au luat medicamente convenţionale pentru cancer. Efectul a durat cel puţin 6 luni.
Autorităţile de reglementare susţin că Imlygic nu are absolut niciun efect împotriva melanoamelor care s-au extins până în creier, plămâni sau alte organe interne.
Amgen spune că pacienţii ar trebui să urmeze tratamentul pentru cel puţin 6 luni, sau până când nu mai există nicio tumoare de tratat.
Medicamentul, cunoscut chimic sub numele de talimogene laherparepvec, sau T-VEC, se divide în mod repetat până când membranele celulelor canceroase se sparg. Între timp, fragmentul de gene stimulează sistemul imunitar pentru a ucide celulele melanomului din tumoare şi din restul corpului.
Un articol publicat în revista ştiinţifică Molecular Cancer în 2013 a ajuns la concluzia că viruşii care luptă împotriva cancerului înarmaţi cu gene ce stimulează sistemul imunitar ,,sunt nişte vaccinuri terapeutice şi puternice”.
FDA a aprobat o serie de medicamente noi numite imunoterapii, sau medicamente imuno-oncologice, ce valorifică sistemul imunitar al organismului pentru a ajuta în lupta împotriva celulelor canceroase. Acest tip de medicamente este primul de mulţi ani care să arate progrese semnificative în rata de supravieţuire a pacienţilor în cazul anumitor tipuri de cancer (în special cancerul pulmonar şi melanomul).
Octavian Cătuşanu