Statele Unite nu iau în considerare returnarea către Ucraina a armelor nucleare la care Kievul a renunțat în temeiul Memorandumului de la Budapesta, a declarat duminică Jake Sullivan, consilierul pentru securitate națională al SUA.
Întrebat de ABC News dacă SUA iau în considerare returnarea armelor nucleare Ucrainei, Sullivan a negat. „Așa ceva nu este luat în considerare. Ceea ce facem este să trimitem Ucrainei diverse capacități convenționale, astfel încât să se poată apăra în mod eficient și să ducă războiul spre Rusia, nu capacități nucleare”, a declarat Sullivan pentru ABC News.
New York Times a relatat pe 22 noiembrie că mai mulți oficiali americani au sugerat că președintele Joe Biden ar putea permite Ucrainei să dețină din nou arme nucleare.
Ucraina a fost de acord să renunțe la arsenalul său nuclear în cadrul Memorandumului de la Budapesta din 1994, în schimbul primirii de garanții de securitate din partea SUA, Marii Britaniei și Rusiei.
Comentariile lui Sullivan pe această temă vin în contextul în care administrația Biden continuă să ia o serie de decizii menite să ofere Kievului o pârghie în viitoarele negocieri, înainte de inaugurarea din ianuarie a președintelui ales Donald Trump, care a criticat sprijinul militar pentru Kiev.
Aceste măsuri au inclus aprobarea livrării de mine antipersonal și acordarea permisiunii Ucrainei de a lansa rachete cu rază lungă de acțiune fabricate în SUA către ținte din Rusia.
În ultimele luni, oficialii ucraineni ar fi lansat propunerea de a-și procura arme nucleare dacă nu i se oferă aderarea la alianța militară NATO.
La 17 octombrie, președintele Volodimir Zelenski a declarat că i-a spus candidatului republican la președinție Donald Trump în septembrie că Ucraina trebuie fie să adere la NATO, fie să obțină capacități nucleare pentru protecție. Ulterior, Zelenski a clarificat comentariile, afirmând că Ucraina nu urmărește să obțină arme nucleare și că remarcile au fost făcute pentru a sublinia eșecurile Memorandumului de la Budapesta.
T. S.