Economia Statelor Unite a înregistrat în 2021, cea mai puternică creştere din ultimele aproape patru decenii, arată un raport publicat, joi, de Departamentul pentru Comerț. Toate acestea, pe fondul pandmiei de Covid-19, după ce guvernul a oferit ajutoare de miliarde de dolari şi în pofida efectelor negative ale pandemiei, tensiunilor din lanţurile de aprovizionare şi inflaţiei ridicate, transmite Reuters.
Raportul publicat de joi de Departamentul pentru Comerţ, arată că acestă creştere economică s-a accelerat în trimestrul patru, deoarece întreprinderile au refăcut stocurile epuizate pentru a satisface cererea puternică de bunuri.
Creşterea solidă de anul trecut susţine decizia Rezervei Federale de creştere a ratelor dobânzilor în martie. Preşedintele Fed, Jerome Powell, a declarat reporterilor miercuri, după o şedinţă de politică de două zile, că ”economia nu mai are nevoie de de sprijin ridicat din partea politicii monetare” şi că ”va fi în curând oportun să crească” dobânzile.
Guvernul a oferit ajutoare pentru pandemie de aproape 6.000 de miliarde de dolari.
”În timp ce Omicron va duce la o creştere mai slabă în primul trimestru, este aşteaptat ca activitatea să se redreseze odată ce ultimul val de pandemie se va diminua şi va avea loc o scădere a problemelor în lanţurile de aprovizionare”, a declarat Sal Guatieri, economist senior la BMO Capital Markets din Toronto.
Economia a crescut cu 5,7% în 2021, acesta fiind cel mai puternic avans din 1984. În 2020, economia SUA s-a contractat cu 3,4%, cea mai mare scădere din ultimii 74 de ani.
Inversarea spectaculoasă a survenit după ce produsul intern brut a crescut cu o rată anualizată de 6,9% în trimestrul patru. Avansul a urmat unui ritm de creştere de 2,3% în trimestrul al treilea.
Economiştii chestionaţi de Reuters au estimat că creşterea PIB-ului va fi de 5,5% în ultimul trimestru.