-0.9 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 11:28
No menu items!

Stupoare în Germania: studiul care a ținut închise școlile și grădinițele ar fi complet greșit

spot_img
  • Vlad Drăghicescu
    (corespondență specială)

Cotidianul german de mare tiraj „Bild” a relatat, luni (25 mai), că studiul realizat de Christian Drosten, directorul Institutului de Virusologie din cadrul spitalului Charite din Berlin este ”complet greșit”. Acest lucru este grav, de vreme ce lucrarea publicată la 29 aprilie de echipa lui Drosten, unul dintre specialiștii foarte prezenți în spațiul mediatic din Germania în ultimele luni, a avut consecințe politice de mare anvergură, amintește ziarul.

Concluzia studiului? Copiii sunt la fel de contagioși ca adulții! Din acest motiv, cercetătorii au avertizat executivul de la Berlin ca să nu permită redeschiderea nelimitată a școlilor și grădinițelor.

Citând surse din echipa lui Christian Drosten, potrivit cărora acuzațiile la adresa studiului publicat luna trecută nu sunt negate de cercetătorii de la Charite, influentul ziar german se întreabă dacă nu cumva politica germană în domeniul educației a căzut victimă unui studiu eronat.

Ziarul german amintește că, la 6 martie, Drosten a respins ideea închiderii școlilor, argumentând că este o măsură prematură, ce ar trebui pusă în aplicare la toamnă. Câteva zile mai târziu, pe 13 martie, virusologul recomanda premierilor landurilor federale și cancelarului Angela Merkel să sisteze activitatea instituțiilor de învățământ.

Mai mulți oameni de știință critică studiul lui Christian Drosten

Specialiști din Republica Federală, dar și din străinătate, contestă puternic studiul cercetătorilor de la Charite, sugerând că munca acestora ar fi fost nepermis de superficială, iar efectele ei de-a dreptul dezastruoase.

„Bild” îl citează pe Leonhard Held, profesor la Institutul pentru Epidemiologie, Biostatistică și Prevenție din cadrul Universității de la Zürich. În opinia lui Held, ”rezultatele studiului trebuie interpretate cu o anumită prudență”, principala slăbiciune a documentului fiind numărul scăzut de copii examinați. ”Studiul scârțâie din pricina eșantionului mic de copii și adolescenți”, afirmă Held. Reevaluând datele rezumate, acesta a ajuns la o concluzie fundamental diferită: ”Există dovezi moderate privind creșterea încărcăturii virale odată cu înaintarea în vârstă”.

La rândul său, Dominik Liebl, profesor de statistică la Universitatea din Bonn, identifică alte neconcordanțe grave în studiul lui Drosten: ”Încărcătura virală medie în grupa de vârstă a copiilor de grădiniță este cu 86 la sută mai mică decât încărcătura virală medie a grupei de vârstă mai adulte”, subliniază Liebl într-o cercetare proprie. Acesta declară că analiza statistică a autorilor studiului contrazice însăși concluzia centrală a acestora. Cu alte cuvinte, cercetătorii coordonați de Christian Drosten și-ar fi interpretat greșit propriile cifre!

Profesorul Cristoph Rothe din Mannheim spulberă și el studiul întocmit de Drosten: ”Faptul că diferențe atât de mari sunt considerate drept insignifiante de către autorii studiului se explică prin faptul că metodele statistice utilizate sunt foarte slabe”, a spus acesta pentru sursa citată.  

Profesorul de economie Jörg Stoye de la renumita Universitate Cornell din New York ia la rândul său la bani mărunți studiul celebrului virusolog berlinez: ”Lectura mea asupra studiului Charite inversează direcția acestuia”, scrie Stoye într-o analiză cuprinzătoare a metodelor statistice întrebuințate în elaborarea studiului. Mai mult, Stoye afirmă că rezultatele lucrării par a fi fost determinate de hotărârile cercetătorilor. ”Direcția rezultatelor la care ajunge studiul coincide cu pozițiile exprimate public de autorii principali ai lucrării”, spune profesorul american, în opinia căruia studiul lui Christian Drosten nu constituie defel o dovadă că școlile ar fi trebuit să rămână închise. 

Rugat de „Bild” să comenteze acuzațiile ce i se aduc, Drosten a hotărât să tacă. Totuși, acesta a publicat pe Twitter adresa ce i-a fost trimisă de Bild, precizând lapidar că are lucruri mai bune de făcut.

Ziarul german amintește că Drosten și-a descris studiul drept ”analiză statistică foarte curată”. Luni, într-o intervenție la postul public de radio din Germania, virusologul a spus că ”în literatura de specialitate nu există indicii importante care să ateste opiniile personale ale unora și altora”. Pe baza datelor științifice disponibile, a comentat Drosten, ”copiii nu sunt mai puțin contagioși sau mai puțin receptivi la infecție”.