4.1 C
București
duminică, 22 decembrie 2024 - 19:34
No menu items!

Studiu: Vapoarele pentru exportul animalelor vii – cea mai periculoasă flotă din lume

spot_img

Mai multe ONG-uri au publicat, joi, un studiu care arată că vapoarele pentru exportul animalor vii sunt cea mai periculoasă flotă din lume. Cu o vârstă medie de 41 de ani, aceste vapoare sunt prea vechi, poluează mările și cauzează animalelor o suferință inutilă.

Raportul lansat de Agent Green, împreună cu organizațiile Robin des Bois (France), Animal Welfare Foundation (AWF, Germany) și Tierschutzbund Zürich (TSB Zürich, Switzerland), examinează pentru prima dată 78 de vapoare autorizate de UE pentru export către țări terțe, majoritatea în România.

„Vapoarele pentru export de animale vii sunt cea mai periculoasă flotă din lume. Cu o vârstă medie de 41 de ani, aceste vapoare sunt prea vechi, poluează mările, cauzează animalelor o suferință inutilă enormă, navigând în mare parte sub steag negru (adică înregistrate în altă țară decât proprietarul pentru a evita convențiile internaționale) și au fost aprobate de companii dubioase”, au sumarizat autorii raportului.

Conform acestora, doar 5 din cele 78 de vapoare certificate de UE sunt construite pentru transportul animalelor, în timp ce 73 au fost inițial cargobot sau bac.

„Vârsta globală a vapoarelor convertite este de 30 de ani. Cele 78 de vapoare evaluate aveau deja vârsta medie de 29 de ani atunci când au fost convertite pentru transportul animalelor vii, adică își consumaseră deja durata normală a vieții unui vapor”, mai spun autorii.

Mai mult, realizatorii raportului susțin că aceste conversii nu iau în calcul comportamentul și nevoile animalelor pe durata transportului și nici măcar speciile de animale de transportat. Doar 6% din vapoarele aprobate de UE au fost construite pentru transportul animalelor.

Peste 50% dintre vapoarele de export care operează în UE sunt autorizate de România, „deși sistemul din portul Midia pentru inspecția vapoarelor de export nu este capabil să reducă riscurile pentru animale din cauza condițiilor precare ale navelor”. Inclusiv Comisia Europeană avertizează că vapoarele autorizate în România expun animalele la riscuri deosebite pe durata călătoriei spre țări terțe, mai spus autorii.

Schimbările frecvente ale proprietarilor, înregistrările sub pavilioane conveniente și clasificarea vapoarelor de companii nerecunoscute cresc riscurile pentru echipaje, animale și mediu, mai arată raportul.

Potrivit standardelor Memorandumului de la Paris (MoU), doar 23 de vapoare certificate de UE pentru transportul de animale vii au fost testate pentru siguranță maritimă de International Association of Classification Societies (IACS). 55 de vapoare (71%) au trecut însă de „inspecție”, atunci când au fost verificate de alte companii.

Calitatea prestației acestor companii, este însă considerată redusă și foarte redusă. Autorii raportului atrag atenția că aceste companii de audit au oferit certificate multor vapoare interzise și chiar vapoarelor sub standarde, care au fost multi-arestate. Din 78 de vapoare aprobate, doar 21 aparțin unor proprietari stabiliți în UE.

Autorii prezintă numeroase cazuri în care proprietarii au evitat cercetarea penală și asumarea costurilor după accidente prin invocarea falimentului. Vapoarele se vând rapid altor companii și foștii proprietari continua să folosească numele altor companii.

„Doar 5 din 78 de vapoare au scăpat de detenții până acum. 53 de vapoare au fost arestate de cel puțin 2 ori din cauza încălcării Paris MoU. În ciuda încălcărilor în formă continuată a cerințelor minime pentru bunăstare animală și a periclitării mărilor, aceste vapoare continuă să opereze”, spun autorii care acuză Comisia Europeană de controale inadecvate.

„Doar în ultimii 2 ani, s-au înregistrat 2.504 încălcări ale celor 78 de vapoare autorizate de UE. Acestea includ în mare parte probleme tehnice esențiale pentru siguranța transportului animalelor și echipajelor. 90% dintre vapoare au fost depistate cu probleme de siguranță a navigării, 78% cu măsuri de salvarea vieții, 64% cu probleme de prevenirea poluării și 62% cu probleme la condiții meteo dificile”, se mai arată în raport.

O navă sub pavilion Palau s-a răsturnat în Portul Midia pe 24 noiembrie 2019, având la bord aproximativ 14.000 de oi. Autoritățile au reușit să salveze doar 254 de animale. 

Din momentul în care nava Queen Hind a fost acostată în dană, șenalul navigabil a fost în totalitate eliberat, fiind ridicate toate restricțiile în ceea ce privește navigația în condiții de siguranță în zona Midia.