Cercetări ample au loc în Masivul Ciomatu – Puturosu, din Carpaţii Orientali. Cercetători din mai multe țări au descoperit depozite de magmă în Masivul Ciomatu, un vulcan considerat stins și care a erupt ultima oară acum 30.000 de ani, potrivit adevărul.ro.
Studiul publicat recent în „Earth and Planetary Science Letters” arată că între 8 şi 24 de kilometri cubi de magmă încă clocotesc sub Vulcanul Ciomatu – Puturosu, aflat în apropierea localităților Băile Tușnad și Bixad, din județul Harghita. Acest lucru nu indică o erupţie iminentă, dar indică un risc ce trebuie evaluat, atenționează cercetătorii.
La baza estimării cantităţii de magmă depozitate sub vulcanul Ciomatu stau analize geofizice şi geochimice, asigură specialiștii din Elveţia, Ungaria şi România. Coautorul studiului, Mickael Laumonier de la Universitatea Clermont Auvergne, face o afirmație uluitoare. Rezultatele analizelor indică faptul că Ciomatu ar adăposti un volum maxim de magmă ce depăşeşte spaţiul ocupat de Marea Piramidă din Giza.
Echipa lui Laumonier a descoperit că rocile din crusta superioară a vulcanului sunt lichide în proporţie de 15 la sută, în medie. În unele zone însă, partea lichidă ajunge şi la 45 la sută – un punct critic al producerii erupţiilor, cred cercetătorii.
Ca urmare a rezultatelor obținute în urma studiilor compexe, specialiștii vulcanologi spun că “Există o mulțime de date care indică faptul că s-ar putea produce o erupție în Masivul Ciomatu.”
(…) „Unii vulcani se trezesc, devenind potenţial ameninţători, mai ales că avem puţine date despre modul în care aceştia se păstrează inactivi ca apoi să revină la viaţă”. „Faptul că un vulcan aparent mort precum Ciomatu de fapt ar putea erupe la un moment dat ne indică faptul că trebuie să ne îndreptăm atenţia asupra vulcanilor inactivi şi poate chiar să le redefinim statutul, apreciază oamenii de știință
Încă din 2015, o echipă de cercetători din Budapesta au atras atenția că există potential mare ca masivul vulcanic Ciomatu să se reactiveze.