-1 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 3:45
No menu items!

Studiu: Trei din patru farmacii au şanse ridicate să intre în incapacitate de plată

spot_img

Trei din patru farmacii de pe pe piaţa locală au şanse ridicate ca la un moment dat să intre în incapacitate de plată a angajaţiilor sau a furnizorilor, din totalul unităţilor aproape jumătate având o viteză de plată a datoriilor curente mai mare de 120 de zile, iar viteza medie de plată se apropie la 5 luni (134 zile), arată un studiu realizat de Creditinfo Romania pentru certificarea de bonitate Strongest în România.

Compania susţine că mai puţin de un sfert din numărul total de farmacii sunt eligibile pentru certificarea Strongest in România, dar, totuşi, comparativ cu alte domenii de activitate, firmele din domeniul farma au unul dintre cele mai mari procentaje de certificări Strongest în Romania.

În cazul în care farmacia este eligibilă pentru certificarea Strongest, viteza medie de plată scade la doar 85 de zile. ”Selectarea clienţilor care au o viteză de plată a unei datorii mai mică cu aproape 2 luni de zile poate însemna de multe ori diferenţa dintre o firmă solvabilă şi una falimentară. Majoritatea farmaciilor funcţionează pe baza creditului furnizor însă dacă la termenul de plată al datoriilor mai adăugăm şi noile predeveri legislative care prioritizează plata salariilor în detrimentul furnizorilor, timpii prezentaţi anterior pot cu uşurinţă creşte în viitor”, se arată în comunicatul CreditInfo, citat de Ziarul Financiar.

Capacitatea cu care un client îşi plăteşte datoriile are efecte directe pe întregul lanţ al furnizorilor, cel mai mult suferind prima verigă a lanţului, respectiv producătorul de medicamente. Astfel, dacă o farmacie are viteza medie de plată a datoriilor de aproximativ 133 zile, furnizorul direct al acesteia (compania specializată în comerţul cu ridicata al produselor farmaceutice) are o viteză de plată a datoriilor de 156 de zile. Mai departe, furnizorii acesteia – companiile specializate in fabricarea preparatelor farmaceutice îşi plătesc la rândul lor datoriile în peste 170 de zile. Diferenţa este sesizabilă şi în cazul recuperării creanţelor, unde farmaciile au o durată medie de 55 zile (cauzată într-o oarecare măsura şi de plata reţetelor compensate), depozitele (companii specializate în comerţ cu ridicata) în 121 de zile, iar fabricanţii preparatelor farmaceutice în 178 zile.

“Dacă farmacia (care este ultima verigă în graficul anterior) este eligibilă pentru certificarea Strongest in Romania va avea viteză de plată a datoriilor mai scăzută cu aproximativ 50 de zile, contribuind la reducerea timpilor de plată ai datoriilor şi încasare a creanţelor pe întregul lanţ al furnizorilor. Exemplul, valabil pentru orice domeniu de activitate ne face să ne întrebăm, oare câţi furnizori îşi verifică clienţii din acest punct de vedere?”, spune Aurimas Kacinskas, CEO Creditinfo Romania.

Domeniul farmaceutic a înregistrat cea mai mare creştere a veniturilor în anul 2016 comparativ cu anul 2015, cu excepţia comerţului, evoluţie bazată şi pe creşterea consumului de medicamente.

”Dacă financiar acest lucru înseamnă mai mulți bani către companiile din domeniu dar şi către buget, social acest lucru poate indica un grad de sănătate al populaţiei precar. Cu toate acestea este dificil de determinat dacă românii sunt într-adevăr tot mai bolnavi sau e vorba doar de ipohondrie”.

Depozitele de medicamente au vândut în 2016 produse de peste 26 miliarde lei, în creştere de la 23 de miliarde de lei. Din acestea, produse în valoare de 16 miliarde sunt vândute către populaţie prin intermediul farmaciilor, iar restul în valoare de 10 miliarde de lei ajung la populaţie prin alte modalităţi (ambulatorii, spitale şi alte infrastrucuri medicale). Companiile autohtone acoperă produse în valoare de doar 2 miliarde lei, importurile depăşind 20 de miliarde de lei.

În ceea ce priveşte profitabilitatea farmaciilor, cel mai bine stau unităţile din judeţele Argeş şi Bucureşti-Ilfov, unde profiturile depăşesc 100 milioane lei, urmate de Cluj, Iaşi, Suceava, Prahova şi Timiş, cu profituri mai reduse, de aproximativ 20 milioane lei.

În judeţul Sibiu, singurul unde farmaciile generează pierderi cumulate de peste 3 milioane lei. Profituri mici se înregistrează în judeţele Giurgiu, Tulcea, Gorj sau Galaţi.

T.S.