4.4 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025 - 15:08
No menu items!

Studiu: Tinerii își doresc un loc de muncă virtual, nu mai vor contact personal

spot_img

Tinerii doresc să lucreze în echipe internaţionale şi într-un context global, dar ei îşi doresc acest loc de muncă mai degrabă ca pe un loc de muncă virtual, realizat datorită evoluţiei tehnologice şi nu prin contact personal, potrivit unui studiu realizat de compania Continental în rândul tinerilor din România, Germania și China.

”Într-o lume care din punct de vedere digital îşi strânge tot mai mult rândurile, cu comunicaţii conectate permanent în reţea, tânăra generaţie pare să îşi piardă pofta de a fi mobilă fizic pentru un loc de muncă. (…) Conform studiului nostru pe termen lung, această tendinţă se amplifică de ani de zile. Presupunem că motivul îl constituie dorinţa menţinerii unui fel de loc protejat pentru a se refugia din faţa a ceea ce tinerii percep ca vicisitudinile vieţii”, a afirmat Ariane Reinhart, directoarea de personal a concernului german.

Studiul arată că prima generaţie care a crescut într-un mediu dominat de Internet, comunicaţii mobile şi reţele globale își dorește un loc sigur. Cam fiecare a doua persoană intervievată vrea să îşi caute un loc de muncă în localitatea în care trăieşte în prezent.

Sondajul referitor la carieră realizat în 2015 de compania Continental se bazează pe răspunsurile date de circa 1.000 de studenţi din domeniile ingineriei, ştiinţelor naturii şi ştiinţelor economice, precum şi de aproximativ 1.000 de tineri angajați ai Continental din România, Germania şi China.

Studiul reflectă de asemenea dorinţa obţinerii unei balanţe între profesie şi viaţa privată, demonstrând că flexibilizarea pe care o suferă piața muncii reprezintă o temă importantă pentru generaţia Y. Mulți dintre ei îşi pot imagina să lucreze din când în când, la sfârşit de săptămână, în cadrul unui program cu un număr flexibil de ore de lucru săptămânal (România 60%, Germania 72% şi China 88%). Pentru fiecare al cincilea student român, munca la sfârşit de săptămână nu reprezintă o dificultate. Grupul „young professionals” manifestă aici un spectru mult mai larg de opinii. În România, 23 %, iar în Germania chiar 26 % ar fi dispuşi să îşi dea demisia dacă ar trebui să muncească regulat la sfârşit de săptămână. Pentru 79 % din membrii grupului ”young professionals” din China, munca la sfârşit de săptămână ar fi imaginabilă – doar 17% ar lua în considerare demisia.

Tinerii au menţionat cloud computing, sălile de conferinţă virtuale sau videoconferinţele ca fiind în mod substanţial mai eficiente decât modelele bazate pe timpul de lucru flexibil, acestea reprezentând o bază tehnologică importantă pentru munca mobilă şi o componentă importantă pentru flexibilitatea şi echilibrul dorit. Patru din cinci studenţi şi ”young professionals” se aşteaptă ca piața muncii să se schimbe în mod considerabil până în anul 2035 datorită unor tehnologii care astăzi încă nu există.

O mare afinitate tehnică şi o importantă capacitate de inovare manifestă studenţii şi ”young professionals” din China. Din fiecare categorie, 96 %, reprezentând deci majoritatea celor intervievaţi, aşteaptă modificări majore cu ajutorul unor inovații încă inexistente. În România sunt 90 %, în Germania 82 %.

În cazul în care se încearcă motivarea unor studenţi sau ”young professionals” nu numai pentru stagii virtuale, ci pentru stagii reale în străinătate, o remuneraţie situată deasupra mediei constituie un stimulent pentru majoritatea tinerilor. În afară de aceasta, multe talente sunt gata să lucreze timp de câţiva ani în străinătate dacă locul de staţionare face parte din planul carierei sau sarcinile sunt deosebit de interesante. În cazul în care sunt întrebaţi studenţii care sunt ţările care pot fi luate în considerare pentru un stagiu în străinătate, studenţii români menţionează Statele Unite (52 %) şi Germania (50 %), 38 % îşi pot imagina un stagiu în Elveţia. Grupul „young professionals” din România preferă, de asemenea, un stagiu de muncă într-una din aceste trei ţări, Germania aflându-se însă în fruntea preferinţelor cu 65 %, urmată de SUA (42 %) şi de Elveţia (35 %).

Pentru persoanele intervievate din România şi China, Germania a devenit între timp la fel de atractivă ca şi SUA. Persoanele intervievate din Germania preferă ca loc de şedere în străinătate de asemenea Statele Unite şi Elveţia, circa o cincime îşi poate imagina de asemenea un stagiu profesional în Japonia.

Stagiului în străinătate i se opune în marea majoritate a cazurilor situaţia de familie sau existenţa unui partener care nu este de acord cu plecarea din ţară. Alte argumente împotriva unei slujbe în străinătate sunt nesiguranţa modului cum va evolua cariera în continuare, precum şi temerea de a nu fi suficient de pregătit.

Obiectivele centrale din viaţa profesională se modifică de asemenea odată cu dobândirea primelor experienţe profesionale:

Studenţii menţionează în special plăcerea pe care o oferă munca (România: 47 %, Germania: 75 %), precum şi posibilitatea de realizare profesională (China: 45 %) ca cel mai important obiectiv.

Cei din categoria „young professionals” sunt de acord că pentru ei este important un echilibru între viaţa profesională şi cea privată (România 54 %, Germania: 63 %, China: 54 %).

În ceea ce priveşte decizia pentru un angajator potenţial, atât pentru studenţi, cât şi pentru categoria „young professionals”, o remuneraţie bună se află pe primul loc.