-0.9 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 10:10
No menu items!

Studiu sud-coreean: Persoanele vindecate de COVID-19 dau răspuns fals pozitiv din cauza fragmentelor de virus rămase în corp

spot_img

Centrul pentru Controlul si Prevenirea Bolilor din Coreea (KCDC) a lămurit problema „reinfectării” aparente în cazul bolnavilor vindecați de COVID-19. Într-un studiu citat de agentia Yonhap, experții spun că nu există un virus activ, iar rezultatele la teste este fals pozitiv, întrucât au rămas în corpul celor vindecați fragmente de virus care nu prezintă pericol pentru transmiterea bolii.

 
Un total de 277 de persoane care s-au vindecat de coronavirus au primit rezultate pozitive la retestare, informeaza Centrul pentru Controlul si Prevenirea Bolilor din Coreea (KCDC), însă niciunul nu prezintă forme „active„ ale virusului.
 
Coreea de Sud foloseste același tip de test pe care îl utilizează și autoritățile române, statul asiatic fiind chiar primul furnizor care a trimis României echipamente și dispozitive medicale în toiul crizei sanitare internaționale, înainte de onorarea oricăror obligații financiare.
 
Testul PCR presupune găsirea informatiilor genetice ale virusului (ARN), într-un eșantion de mucoasă prelevat de la un pacient. Expertii spun ca acest test PCR este atat de sensibil, încât poate ridica părți din cantitatea mică de ARN dintr-o celulă chiar și după ce persoana s-a vindecat de COVID-19.
 
Fragmente de ARN încă pot exista, chiar dacă virusul este inactivat„, au spus într-un comunicat de presa expertii KCDC. „Este mai probabil ca persoanele testate pozitiv să ia din nou ARN viral care a fost deja inactivat„, concluzionează expertii coreeni.
 
Oh Myoung-don, șeful comisiei, a declarat că problema reinfectării a fost generată de limitele tehnice ale testelor PCR, ipoteză descrisă, în urmă cu o lună, pentru Sursa Zilei, de geneticianul Ligia Bărbării, șefa laboratorului de genetică din cadrul INML Mina Minovici.
 
Testările efectuate în România au dat, deseori, rezultate contradictorii, iar specialiștii din laboratoare se confruntă cu situații în care cantitatea virală este insuficientă. Acest lucru presupune că eșantioanele pentru testarea PCR nu au fost corect prelevate de la subiecți.