4 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 16:47
No menu items!

Studiu: Omul nu este programat să doarmă 8h/zi. Strămoșii noștri dormeau mai puțin

spot_img

Tulburările de somn ale oamenilor sunt puse pe seama provocărilor societății industriale – lumini, orar de muncă, navetiști, cofeină, Internet. În general, când vorbesc despre incapacitatea oamenilor de a se odihni îndeajuns, cercetătorii amintesc despre epoca străveche, când oamenii ar fi reușit să se refacă total prin somn, eventual în ritmul mișcărilor Soarelui.

Potrivit unui studiu publicat recent de ”Current Biology”, strămoșii noștri nu reușeausă doarmă opt ore pe zi. Cercetătorii s-au deplasat în zone izolate ale lumii, pentru a studia modul de viață al unor triburi de culegători-vânători, care trăiesc încă la stadiul de dezvoltare al epocii de fier.

Cele trei triburi sunt Hadza din Tanzania, San din Namibia și Tsimane din Bolivia, potrivit publicației Washington Post.

harta

Aceste populații nu au acces la curent electric, la mass-media sau la alte elemente de distracție. Astfel, aceste societăți pre-industriale au aceleași obișnuințe pe care le aveau toți oamenii acum peste 10.000 de ani.

Cu ajutorul unor dispozitive care măsoară activitatea organismului pe parcursul a 24 de ore, studiul a adunat date de la 94 de persoane, cu un total adunat de 1.165 de zile.

Concluzia a fost că există o asemănare izbitoare a rutinei zilnice pentru cele trei triburi, în pofida izolării și depărtării geografice. În medie, în toate cele trei grupuri, media zilnică de somn este de 6,5 ore. Timpul petrecut în pat este de la 6,9 la 8,5 ore, ceea ce înseamnă o eficiență a somnului de 81-86%, foarte similar cu parametrii celor care trăiesc în societățile industriale.

Aceste rezultate arată că somnul nu depinde de mediu sau de cultură, ci este un element de bază al fiziologiei omului care trăiește între tropice, unde s-a dezvoltat specia umană.

”Somnul redus constatat la aceste populații combate teoria că timpul de somn s-a redus odată cu lumea modernă. Aceasta are implicații asupra ideii că avem nevoie să luăm somnifere pentru că somnul ar fi fost redus de la un nivel natural anterior prin folosirea curentului electric, al televizorului sau Internetului”, a afirmat Jerome Siegel, director de cercetare la Universitatea California.

Aceste rezultate pun în discuție cercetările despre influența lipsei de somn aupra obezității sau nevrozelor.