Potrivit unui studiu realizat de MedLife România ar avea 100.000 de cazuri de infectare cu SARS-COV-2, zilnic. Doar unu din două cazuri pozitive confirmate cu RT-PCR este identificat și prin test rapid, susțin medicii care au realizat studiul și care atarg atenția că persoanele cu test rapid negativ nu sunt eligibile pentru a sta cu familia sau prietenii la interior fără mască. Cum testarea la nivel național rămâne în continuare scăzută, compania susține că România are șanse mari să se imunizeze mai degrabă pe cale naturală decât prin vaccinare.
Conform studiului MedLife, doar 53% din totalul persoanelor diagnosticate pozitiv cu infecția SARS-CoV-2 prin testele RT-PCR au fost detectate și prin teste rapide.
Testele rapide duc la un fals sentiment de protecție
Medicii MedLife atrag din nou atenția asupra unor posibile riscuri pe care și le asumă pacienții care recurg la testele rapide pentru diagnosticul infecției cu SARS-CoV-2.
Potrivit specialiștilor MedLife, aceste teste au în continuare o sensibilitate scăzută (sub 60%) și pot duce la un sentiment de falsă protecție, implicit la răspândirea epidemiei, mai ales în rândul pacienților asimptomatici.
Ei au ajuns la aceste concluzii în urma a două etape de studiu pentru evaluarea sensibilității testelor rapide, utilizând în paralel, pentru comparație, teste RT-PCR. 47 de purtători de virus din 100 nu au fost identificați prin teste rapide.
Așadar, rezultatul studiului arată că „testele rapide nu se pretează pentru diagnosticul infecției cu SARS-CoV-2, dar rămân un instrument bun de lucru pentru triajul în rândul persoanelor simptomatice”, a declarat Mihai Marcu, președinte & CEO MedLife Group.
Potrivit acestuia, testele rapide nu funcționează în cazul persoanelor asimptomatice și nici a celor care sunt la început sau la final de boală.
Mihai Marcu a subliniat că aceste concluzii sunt și mai îngrijorătoare în contextul în care, în acest moment, peste 66% din testele raportate oficial sunt teste rapide.
„Dacă vom continua în acest ritm, avem șanse mari să ne imunizăm, mai degrabă, pe cale naturală decât prin vaccinare, România având deja astăzi, în mod real, aproape 100.000 cazuri pe zi”, a precizat Mihai Marcu.
C.Dumitrescu