1.3 C
București
duminică, 22 decembrie 2024 - 23:25
No menu items!

Studiu KPMG: Managerii din regiune anticipează creșteri salariale în 2015

spot_img

 17% din oamenii de afaceri prognozează creșterea numărului de angajați cu 5-10%

 kpmg

Recrutarea și retenția personalului calificat reprezintă o problemă tot mai serioasă pentru companiile din Europa Centrală și de Est (ECE), ceea ce va conduce probabil la noi creșteri salariale in 2015, potrivit unui studiu publicat de compania de consultanță KPMG.

Raportul ”Pulsul economiei 2014” s-a bazat pe răspunsurile din partea a 456 de lideri în afaceri din Republica Cehă, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, România şi Slovacia (grupate sub denumirea ”ECE8”).

  • 69% din aceștia intenționează să crească salariile angajaților in 2015
  • 50% anticipează creșteri de până la 5%
  • 37% anticipează creșteri între 2% şi 4,9%
  • 75% consideră că economia subterană reprezintă o problemă, iar evaziunea fiscală prin nedeclararea venitului real constituite chestiunea cea mai presantă
  • 79% anticipează o creștere a cifrei de afaceri în 2015, în principal prin productivitatea crescută a angajaților şi prin intensificarea eforturilor de marketing
  • 69% intenționează să facă investiții în perioada 2015-2017, în special pe piaţa locală şi în țările vecine

”Pentru 41% dintre cei intervievați, deficitul de personal calificat și presiunea din partea angajaților reprezintă factorii principali care vor conduce la creșteri salariale, în timp ce 28% sunt de părere că acestea ar trebui să se bazeze pe o productivitate crescută, iar 25% menționează performanțe financiare îmbunătățite. În medie, 50% dintre respondenți nu intenționează să aducă modificări notabile în structura personalului, dar 17% previzionează creșteri de 5 până la 10 procente a numărului de angajați”, potrivit unui comunicat al KPMG România.

Îngrijorările legate de forța de muncă vin pe fondul unor prognoze economice mai degrabă optimiste în ECE8 pentru anul 2015. În medie, la nivelul regiunii, 52% dintre respondenți anticipează o creștere a PIB-ul țării lor cuprinsă între 1 și 2,9%, în timp ce doar 9 % prognozează o scădere. Din același eșantion, 52% sunt de părere că inflația va rămâne sub 2,0%.

”Conform rezultatelor studiului, economiile ECE8 înregistrează o creștere constantă a PIB-ului și o inflație ținută sub control, dar având în vedere că personalul calificat şi capacitatea de export sunt principalii factori dinamizatori ai competitivității economice, aceste societăți se concentrează tot mai mult asupra factorului uman”, a declarat Șerban Toader, Senior Partner KPMG în România.