0.2 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 4:36
No menu items!

Studiu îngrijorător: 42% din bolnavii de COVID prezintă simptome chiar și un an și jumătate

spot_img

Un nou studiu național LongCovid realizat în Scoția, pe baza unor controale comparate și a urmăririi pacienților timp de 6-18 luni, a arătat că 6% din bolnavii de COVID s-au recuperat, iar 42% au avut doar o recuperare parțială, cu „o calitate mai slabă a vieții și o afectare largă a activităților lor zilnice care se explică prin confuzie”.

Majoritatea pacienţilor diagnosticaţi cu COVID-19 care au simptome persistente după 12 luni este probabil să prezinte în continuare simptome la 18 luni, sugerează date recente, informează Reuters, citată de Agerpres.

Concluziile sunt extrase dintr-un studiu amplu efectuat în Scoţia pe 33.281 de persoane testate pozitiv pentru coronavirus. Cele mai multe dintre rezultate sunt în concordanţă cu cele din studiile anterioare, mai puţin ample.

În rândul unui subgrup de 197 de supravieţuitori ai infecţiilor simptomatice cu SARS-CoV-2 care au completat sondaje la 12 luni şi la 18 luni, majoritatea au raportat simptome persistente în ambele momente, au descris cercetătorii în jurnalul ştiinţific Nature Communications.

Procentul persoanelor care au declarat că nu prezentau o îmbunătăţire a stării de sănătate după 12 luni de la infectare a fost de 11%, iar cel al persoanelor care au prezentat o recuperare parţială a fost de 51%. Un procent de 39% dintre persoane a prezentat o recuperare totală.

După 18 luni, aceste rate erau de 11% (nicio recuperare), respectiv 51% (recuperare parţială) şi 39% (recuperare totală). Infecţiile asimptomatice nu au fost asociate cu COVID-19 de lungă durată. Dintre cele 31.486 de persoane cu infecţii simptomatice, aproape jumătate au raportat o recuperare incompletă la şase până la 18 luni.

Un total de 3.744 de participanţi cu infecţii simptomatice au completat chestionare de două ori în anul următor. La şase luni, 8% au raportat că nu observaseră nicio recuperare, 47% au raportat o recuperare parţială, iar 45% au raportat o recuperare completă.

Aceste rate nu au suferit o schimbare semnificativă la 12 luni, 8% raportând că nu prezentau semne de recuperare, 46% se recuperaseră parţial, iar 46% au declarat că se recuperaseră complet.

Unul din 20 de pacienţi cu o infecţie simptomatică a raportat la cel mai recent sondaj că nu se recuperase, au precizat cercetătorii. „Studiul nostru este important pentru că se adaugă lucrurilor pe care le cunoaştem despre COVID de lungă durată la populaţia generală, nu doar la acele persoane care trebuie internate în spital cu COVID-19”, a declarat conducătoarea studiului, Jill Pell, de la Universitatea din Glasgow.

Posibilitatea de a dezvolta COVID-19 de lungă durată a fost des întâlnită la pacienţii care au fost spitalizaţi şi la cei mai în vârstă, femei, dezavantajaţi socio-economic şi cu probleme de sănătate preexistente.

Printre cele mai frecvente simptome persistente s-au numărat dificultăţi de respiraţie, dureri în piept, palpitaţii, confuzie şi gândire înceţoşată. Vaccinarea înainte de infectare se pare că a oferit protecţie împotriva unor simptome pe termen lung, au mai constatat cercetătorii.

De asemenea, cercetătorii au efectuat sondaje în rândul a aproape 63.000 de persoane testate negativ pentru COVID-19 pentru a face distincţia între problemele de sănătate asociate COVID-19 şi cele care ar fi de aşteptat la populaţia generală, notează Reuter.

D.Constantin